Vänstern blev "hittapådemokraterna" i kyrkovalet

I en valbilaga i Västerås tidning, inför det stundande kyrkovalet, hade nomineringsgruppen Vänstern i Svenska Kyrkan (Visk) fått namnet "hittapådemokraterna".

En korrekturmiss i en valbilaga gjorde om nomineringsgruppen Vänstern i Svenska Kyrkan i Västerås till "hittapådemokraterna". Arkivbild.

En korrekturmiss i en valbilaga gjorde om nomineringsgruppen Vänstern i Svenska Kyrkan i Västerås till "hittapådemokraterna". Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2021-09-08 02:33

Bilagan gick ut i 91 000 exemplar och Svenska kyrkan beklagar nu och säger att det handlar om ett korrekturarbete som brustit.

"Den enkla och uppriktiga förklaringen är att det är den mänskliga faktorn som har brustit. Alla nomineringsgrupper hade samma mallar från början, så det handlar inte på något sätt om att just Vänstern i Svenska kyrkan pekas ut", skriver Västerås tidning och Svenska kyrkan i Västerås i ett gemensamt uttalande till VLT.

Visk anser dock att felet är så allvarligt att gruppen därmed inte längre deltar i valet på lika villkor som övriga nomineringsgrupper, säger Cicilia Sedvall, en av Visk:s kandidater till stifts- och kyrkofullmäktige, till SVT Nyheter Västmanland :

– Det känns förminskande och förlöjligande av vår nomineringsgrupp, säger hon.

Felet är nu rättat i Västerås tidnings e-version.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!