Vänsterpartiet sommarens stora vinnare

Vänsterns hårdnackade inställning till marknadshyror och den följande misstroendeomröstningen mot regeringen ser ut att ha betalat sig bra. Nu rusar partiet i opinionen.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har anledning att se glad ut. Partiet når sin högsta opinionssiffra på 20 år. Arkivbild.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har anledning att se glad ut. Partiet når sin högsta opinionssiffra på 20 år. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Politik2021-08-20 21:19

11,9 procent av väljarna skulle lägga sin röst på Vänsterpartiet om det vore val i dag enligt Sifos väljarbarometer som publiceras i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet. Så högt väljarstöd har partiet inte haft sedan 2001 under Gudrun Schymans glansdagar.

– Vänsterpartiet är en tydlig vinnare på regeringskrisen, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

V har tagit hela 2,3 procentenheter sedan förra mätningen i juni. En statistiskt säkerställd ökning som skulle utvidga V:s riksdagsgrupp med runt 50 procent.

Och det är främst från Socialdemokraterna som de nya sympatisörerna kommer. S hamnar i SvD/Sifos augustibarometer på 24,1 procent, en minskning med 1,7 procentenheter.

Ett annat parti som ser ut att ha förlorat på försommarens politiska tumult är Centerpartiet som står för augustimätningens andra statistiskt säkerställda tapp. C får 8,6 procent av väljarstödet – samma som senaste valresultatet.

Mellan blocken är det mycket jämnt. M, KD, L och SD samlar egentligen fler väljare – 49,9 procent jämfört med 48,8 procent för S, MP, V och C – men Liberalerna hamnar även i den här mätningen långt under riksdagsspärren.

Miljöpartiet, som också länge lidit av dåliga opinionssiffror, ligger på 4,2 procent och riskerar även de att åka ur riksdagen.

Fakta: Opinionsläget enligt Sifo

Så här fördelar sig väljarsympatierna enligt Sifos augustimätning (tidigare mätning i juni inom parentes).

Socialdemokraterna: 24,1 (25,8)

Moderaterna: 21,8 (22,4)

Sverigedemokraterna: 20,5 (20,2)

Centerpartiet: 8,6 (9,9)

Vänsterpartiet: 11,9 (9,6)

Kristdemokraterna: 4,9 (5,1)

Miljöpartiet: 4,2 (3,5)

Liberalerna: 2,7 (2,3)

Källa: SvD

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!