Varnade inte supportrar för terrorrisk i förväg

UD gick inte ut med någon varning till fotbollssupportrar för risker inför Sveriges EM-match i Bryssel.
–Rådet från UD är att man alltid ska följa vad lokala myndigheter säger, säger utrikesminister Tobias Billström.

Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.

Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.

Foto: Oscar Olsson/TT

Politik2023-10-17 16:29

Billström befinner sig på resa i Algeriet men kommer efter det förmodade terrordådet mot svenskar i Bryssel att avbryta den för att åka hem till Sverige.

Före dådet hade UD inga särskilda uppmaningar till svenskar utomlands.

– Rådet från UD är att man alltid ska följa vad lokala myndigheter säger. I situationen med Belgien är det så att man får titta på hotbilden, det behöver man alltid göra när man åker ut i världen som svensk och det är något som också ankommer på den enskilde, säger Tobias Billström (M).

Brister i kommunikationen

Koranbränningarna i Sverige har bidragit till att svenskar blivit mer prioriterade måltavlor för extremister.

TT: Hade UD kunnat ge tydligare instruktioner till svenskar om att hålla låg profil?

– Nej, och jag tycker inte heller att det vore en rimlig uppmaning, utan man bör alltid lyssna på i första hand vad UD kommer med för resråd, och sen bör man också bilda sig en uppfattning om hur läget ser ut lokalt på orten eller i landet, säger Billström.

TT: Hur ska man bete sig utomlands, vågar man prata svenska och bära svenska symboler?

– Jag förstår att många är oroliga men vi får inte börja anpassa våra liv för då får terroristerna som de vill, säger Billström.

– Sen ska man naturligtvis alltid visa vaksamhet och anpassa sina rutiner. Men det är en stor skillnad att göra det och att anpassa våra liv.

Han betonar att det är viktigt att höra av sig till polisen om man ser något som är avvikande.

Dröjde 17 timmar

Efter dådet har det även framkommit tecken på brister i UD:s kommunikation till svenskar på plats.

Vid midnatt twittrade Tobias Billström att ett sms från UD gick ut till "alla svenska abonnemang i Belgien" med uppmaningar om vaksamhet och att följa anvisningar från belgiska myndigheter.

Men flera svenska reportrar på plats fick aldrig något sms. Förklaringen som Billström ger är att sms:et endast gick till dem som skrivit upp sig på den så kallade svensklistan för Belgien.

"Vi uppmanar alla svenskar att skriva upp sig på svensklistan, ladda ner appen Resklar och där aktivera pushnotiser för Belgien", säger Billström i en skriftlig kommentar.

Det dröjde sedan till tisdag lunch innan UD kom med sin uppmaning till alla svenskar utomlands om att vara mer försiktiga. Det var 17 timmar efter skjutningen.

I UD:s app Resklar står det fortfarande på tisdagseftermiddagen om "uppgifter i media om att två svenska medborgare ska vara skjutna", följt av uppmaningar att om att vara vaksam och höra av sig till anhöriga.

Det är då sedan flera timmar bekräftat att de två svenskarna dött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!