Sverige är ett av de länder som har bidragit mest per capita till det internationella samarbetet kring vaccinen mot covid-19, både när det gäller ekonomiskt bistånd och antal doser som har donerats till andra länder. I regeringens förslag till nästa års budget ska det trappas upp med ytterligare 2,1 miljarder kronor.
Dels ska Sverige kunna ge bort fler vaccindoser som blir över och dels ska man ge det globala vaccinsamarbetet Covax större resurser att göra egna inköp.
– Med den här satsningen inför nästa år kommer vi fortsätta att ligga i täten och fortsatt ha vår aktiva och ledande roll i det här arbetet, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP).
Stora skillnader
Satsningen möjliggörs av att Sveriges BNP återhämtar sig och att biståndsbudgeten med det satta enprocentsmålet därmed blir större, enligt Olsson Fridh.
– Det är en styrka att vi i Sverige kan lyfta restriktioner i slutet av den här månaden, och många har jobbat hårt för att möjliggöra det, men min roll som biståndsminister är att påminna om att pandemin fortfarande rasar ute i världen, säger han, och pekar på stora skillnader i vaccinationsgrad.
Inom EU är lite drygt 70 procent av alla invånare fullvaccinerade, medan det i Afrika handlar om några procent på hela kontinenten.
– Det är en djup oro som jag känner för det. Vi är rädda för att deltavarianten ska komma tillbaka till oss, men deltavarianten finns ju till för att vi inte klarade av alfa, beta och gamma. Den här pandemin är global och måste bekämpas globalt, säger Per Olsson Fridh.
Miljontals doser
Hur stort Sveriges överskott av vaccindoser kan bli – och hur många som kan doneras – är svårbedömt, men det kommer att bli många. EU-kommissionen har upphandlat 2,5 miljarder doser till omkring 450 miljoner människor. Samtidigt börjar en del doser passera bäst före-datum.
– Som det ser ut kan det bli allt mellan 6 till 33 miljoner doser som blir överskott här under nästa år, säger Per Olsson Fridh.
– Det är ett otroligt stort spann, men det vi gör nu är att vi prioriterar 2,1 miljarder ur biståndsbudgeten för att skapa oss en beredskap, så att vi kan säkerställa att de doser vi får och inte ska ha kan komma fattiga länder till del.