Beskedet gavs på en pressträff med statsminister Stefan Löfven (S), inrikesminister Mikael Damberg (S) och chefen för gränspolisen, Patrik Engström.
Där kom också statsministern med ett mer allmänt budskap om hur länge virusåtgärder kan tänkas ligga kvar i Sverige.
Lättar inte
– Det är ännu alldeles för tidigt att lätta på restriktioner och rekommendationer. Trots att solen skiner och du avstod din påskresa, så är det inte läge att fira första maj. Håll kvar tanken på att det här inte handlar om dig utan om allas väl och ve. I resten av våra liv kommer vi komma ihåg våren 2020 som den tid vi alla delade bördorna och gjorde uppoffringar för varandra, säger Löfven som tackade alla som tog ansvar och stannade hemma under påsken.
På frågan hur länge restriktionerna i Sverige ska gälla säger statsministern att det handlar om månader.
– Det går inte att säga hur länge, men det är bättre att mentalt ställa in sig på månader, det handlar inte om veckor. Det handlar om att plana ut kurvan, sjukvården kommer då att orka med, men det kommer att ta längre tid, säger Löfven.
Beslutet om inreseförbudet ligger i linje med EU-kommissionens rekommendationer och gäller i huvudsak personer utanför EU som vill resa in i Sverige. Det gäller inte EU-medborgare och personer med särskilt viktiga skäl att resa in i Sverige eller svenskar som reser hem, uppger inrikesminister Mikael Damberg.
– Det är viktigt att vi fortsätter att agera samordnat i EU för att hindra smittspridningen. Det här är en exceptionell åtgärd och jag hoppas att den blir kortvarig, säger Damberg.
Öppet för lantarbetare
Regeringen understryker att utländska arbetare som ska arbeta i jordbruket får resa hit. De flesta bor i andra EU-länder. Men det finns också personer som reser till säsongsjobb från länder utanför EU.
– Det är en liten del av de säsongsanställda som vi talar om och som skulle kunna få komma hit, enligt gränspolisens tolkning, om man har en viktig funktion för livsmedelsförsörjningen, säger inrikesministern.
Patrik Engström framhåller att gränspolisen sedan några veckor har gjort klart att säsongsarbetare i jordbruk, samt bärplockare, är undantagna från inreseförbud.
Lantbrukarnas riksförbund har varnat för att det annars fattas uppemot 8 000 personer för att klara odling, skörd och mjölkproduktion i normal skala. Det är jobb som vanligen inte kan fyllas med inhemsk arbetskraft, det är slitsamma jobb med relativt låga löner.
Enligt Patrik Engström har polisen under de veckor inreseförbudet gällt hittills stoppat ett 60-tal personer.