I en debattartikel i Dagens Nyheter formulerar partiledaren Nooshi Dadgostar (V) och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson (V) villkoren för att Vänsterpartiet ska överväga att stödja regeringens budget i höst.
"Uppfylls dessa krav ser vi att det finns en möjlighet, om än inte ett löfte, att stödja budgeten", skriver de.
Tidigare har Vänsterpartiet sagt att man inte kan stödja en budget som man inte är med och förhandlar om. Centern har dock ställt som villkor att budgeten inte får förhandlas med Vänsterpartiet.
Nu öppnar V en annan dörr.
– Ja, det är ett sätt att hantera en svår situation som Centern skapat, så vi försöker finna lösningar och förhandla via media i stället, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson (V) till TT.
En bottenplatta
Fyra krav och två reformer utgör partiets "bottenplatta" för att man ska överväga att frångå riksdagens praxis att rösta på någon annans budget när den egna har fallit. Det är förutsättningen för att regeringen ska få igenom sin budget i höst. Och att Centern också gör det.
De fyra kraven är att 1. skattesänkningar ska motsvaras av skattehöjningar. 2. Välfärdsskulden ska börja betalas av genom ökad offentlig konsumtionen genom förstärkningar till välfärden i kommuner och landsting.
3. Budgeten måste öka jämlikheten och ha en effekt som innebär en ökad omfördelning. 4. Investeringar i jobb och industri.
Därtill kräver V två reformer i form av förbättringar av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna.
Bättre a-kassa
Här vill V bland annat se slopat karensavdrag (1,7 miljarder), höjt tak i sjukpenningen (2,6 miljarder), höj garantinivån och bostadstillägget i sjuk- och aktivitetsersättningen (2,5 miljarder), höjt tak och ersättningsnivå i sjuk- och aktivitetsersättningen (2 miljarder), sänk skatten på de ersättningarna (2,7 miljarder).
Därtill vill V ha höjd garantipension (6,4 miljarder), avdrag för fackföreningsavgift (2,6 miljarder), avdrag för a-kasseavgift (1,7 miljarder) samt att de tillfälliga förbättringarna av a-kassan blir permanenta (300 miljoner).
Exceptionella lösningar
Tillsammans med några övriga krav hamnar slutnotan på 24,8 miljarder kronor enligt Vänsterpartiets beräkningar. Någon finansiering presenteras inte.
– Det finns ju ett reformutrymme. Det är ekonomiskt kris. Den här tiden kräver exceptionella lösningar. Det är upp till regeringen att hitta dem, säger Ulla Andersson.
Men även om Vänsterpartiets krav skulle tillgodoses, så är det inte säkert att partiet kommer att rösta på regeringens budget.
– Vi vet ju inte vad den i övrigt kommer att innehålla. Med en ordinarie ordning så förhandlar man med varandra och ser vilka möjlighet som finns att finna lösningar. Nu har ju C stängt den möjligheten, så vi öppnar den här möjlighet och hoppas att regeringen ser det och tar den, säger Ulla Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte kommentera Vänsterpartiets krav.