V:s klimattalesperson lämnar riksdagen i höst

Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson, Jens Holm, tycker att det räcker. Han har bestämt sig för att inte kandidera till riksdagen igen. –Jag slutar till hösten, säger Holm till TT.

Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson, Jens Holm, har bestämt sig för att inte ställa upp i höstens riksdagsval. Arkivbild.

Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson, Jens Holm, har bestämt sig för att inte ställa upp i höstens riksdagsval. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Politik2022-02-08 06:00

I veckan ska partiets Stockholmslistor spikas. Jens Holm säger att han såg ut att hamna på en bra plats, men har ändå bestämt sig.

Det inte är den nya partiledningens omriktade klimat- och miljöpolitik som ligger bakom, uppger han, även om han varit öppet kritisk mot nyordningen. Han har sagt att den lutar sig för mycket på att det är storsatsningar på grön omställning i industrin som ska lösa klimatfrågan. Och det är en missuppfattning att det inte skulle finnas stöd för en radikal klimatpolitik även på landsbygden.

På partikongressen i helgen fick dock partiets klimat- och miljönätverk igenom en del för dem viktiga ändringar i partistyrelsens förslag till valplattform, bland annat om skogspolitik.

Det var ändringar som Jens Holm ville se, men han vill göra något annat än att försöka få mandat för fyra år till.

– Det är en ny generation som styr partiet nu och jag har suttit i riksdagen i snart tolv år. Jag har varit heltidspolitiker ganska lång tid.

Holm, som fyllde 50 år förra året, valdes in i riksdagen 2010 och satt före det i EU-parlamentet i tre år. Han tog förre V-ledaren Jonas Sjöstedts plats i parlamentet när denne hoppade av. Holm är även ordförande i riksdagens trafikutskott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!