Ygeman lämnar därmed posten som energi- och digitaliseringsminister.
Som integrationsminister kommer han "vända på alla stenar" som behövs, säger han.
– Jag tror att vi behöver utvisa fler som begår brott. Jag tror att vi måste få in svenskutbildningen från dag ett så man lär sig språket tidigare. Och jag tror att vi måste ha en tydligare arbets- och sysselsättningspolitik så att man kommer in tidigare i arbete och utbildning, säger Anders Ygeman till TT.
Han bedömer inte att invandringen till Sverige kommer att öka, och tror att de nivåer som nu föreligger är stabila över tid.
– Jag tillhör dem som tycker att den svenska migrationsdebatten är fördummande och kapad av två ytterligheter: de hjärtlösa som inte inte vill hjälpa någon oavsett om de flyr från krig eller förtryck, och de huvudlösa som tror att man kan ta emot hur många invandrare som helst utan att det påverkar det svenska samhället, säger Ygeman.
"Finns en gräns"
Han tror att de två sidorna samlar "kanske 15 procent" vardera av svenska befolkningen.
– Medan resten 60–70 procent vill hjälpa människor som flyr undan krig och förtryck, men som också inser att det finns en gräns och att andra länder också måste ta sitt ansvar, säger han.
TT: Vad borde man göra åt en fråga som arbetskraftsinvandringen?
– Jag menar att det är orimligt att vi har stor arbetskraftsinvandring till yrken där vi har många, många som nyligen kommit till Sverige och som söker de jobben. Att då ytterligare försvåra konkurrensen och integrationen genom arbetskraftsinvandring menar jag är oansvarigt. Vi måste få på plats tuffare regler för det och mer ordning och reda.
Idrottsminister
Utöver integrations- och migrationsområdena ska han även ha tid över till idrottsfrågorna, som han nu får ta över från Amanda Lind (MP), som tillsammans med övriga miljöpartister lämnar regeringen.
– Dygnet har bara 24 timmar men jag tror det är bra att idrotten får vara hos en centralt placerad minister som också brinner för den, och jag ser också tydliga kopplingar till integrationsområdet. Idrotten är i dag den kraft där allra flest människor möts, i och med att den allmänna värnplikten är avskaffad och att de här marknadsinslagen i skolan har gjort skolan allt mer segregerad.