Regeringen: Kontroll av anställda ska underlättas

Södertälje fick bakläxa av Justitieombudsmannen (JO) för att kommunen utan lagstöd kontrollerade om anställda gjort sig skyldiga till brott. Nu vill regeringen se över lagen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) vill se en lagändring som underlättar kommuners kontroll av om anställda gjort sig skyldiga till brott.

Statsminister Ulf Kristersson (M) vill se en lagändring som underlättar kommuners kontroll av om anställda gjort sig skyldiga till brott.

Foto: Johan Nilsson/TT

Poltik2023-11-15 18:05

– Jag recenserar inte JO av naturliga skäl, men då kommer vi att ändra lagen så att man har rätt att göra sådana kontroller, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Regeringen ska tillsätta en utredning som ska titta på hur kommunerna ska kunna få laglig rätt att säkra att de personer som anställs också bör vara anställda i kommunal verksamhet.

Statsministern pekar på en utveckling där personer med koppling till organiserad brottslighet tar sig in i exempelvis kommuner och myndigheter för att kunna utnyttja dessa positioner.

– Det här måste stoppas. Det här är systemhotande, det här är maffialiknande verksamhet.

Han hänvisar till exemplet Södertälje kommun. JO:s granskning visade att kommunen löpande kontrollerat om de runt 7 000 anställda gjort sig skyldiga till sexualbrott, narkotikabrott, våldsbrott eller ekonomisk brottslighet. Detta strider enligt JO:s bedömning både mot regeringsformen och Europakonventionens skydd för privatlivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!