Schweiziska Carl Gustav Jung levde mellan år 1875 och 1961. Han är upphovsman till analytisk psykologi och arbetade med drömtydning och analyser av det mänskliga psyket. Men vad gör Jung så aktuell?
– Vi får inte tillräckligt bra svar från dagens psykologi så därför vänder vi oss till Jung, säger Jakob Lusensky, som är jungiansk analytiker och arbetar med psykoanalys.
En Jung-våg
Till sommarens grundkurs i jungiansk psykologi ansökte 720 personer, men enbart 140 platser finns på kursen, skriver Psykologtidningen. Och Jungföreningarnas seminarium i sommar på Vadstena folkhögskola är fullbokat.
– Det kommer fler och fler människor på våra föredrag, säger föreläsaren och psykoterapeuten Suzanne Gieser som är seminarieansvarige på folkhögskolan där även Lusensky föreläser.
Gieser har sedan 80-talet följt Jungs lära. I år ligger fokus på seminariet på Jungs syn på religion.
– Jag tycker det är ett väldigt fint och inspirerande sätt som han verkade möta människor och människan. Han verkade vara en otroligt öppen person med en otrolig känsla. Det jag tar med mig är hans känslighet inför psyket och psykets kraft, säger Lusensky.
Hjältemyten och de unga männen
Jungs liv och lära fortsätter att vara ett populärt samtalsämne i podcasts och på Youtube. Den världskände psykologen och författaren Jordan Peterson har själv talat om Jung i sin podcast.
Peterson följs främst av unga män. "Carl Jungs intelligens var oerhört skrämmande. Han var en visionär och en introvert med en otroligt stor öppenhet", sade Jordan Peterson under en föreläsning 2017.
– Jag tror att hjältemyten tilltalar många unga män. Rädsla, feghet och tron att vi inte duger, men att vi måste hitta den här elden inom oss som hjälper oss att möta alla våra rädslor. Det gestaltas i hjältemyten som möter alla monster för att hitta guldet eller skatten – den egna kraften, säger Gieser.
Jung var både psykiater, terapeut och filosof. En grundtanke i hans lära är att den inre verkligheten är lika sann som den yttre. Han undersökte medvetandets utveckling.
Idén om att bli hel
Idén om att människan kan bli hel var hans yttersta fokus. Jung ifrågasatte hur det individuella lidandet och den själsliga processen har att göra med de runtomkring en.
– Under 20-talet har det funnits ett ökat intresse för dessa praktikernas välgörande effekt i att jobba mer inåt och se vad vi har för skatter inombords, säger Suzanne Gieser.
Hon är även historiker och har sett hur den jungianska psykologin verkar hänga ihop med när samhället befinner sig i en kris.
– När de gamla föreställningarna och orienteringsmodellerna vi har haft och trott på inte håller längre börjar folk söka inåt. Ställa stora existentiella frågor, säger hon.
– Det handlar om ett djupare synsätt på vad det är att vara människa, att vi ska bli mer empatiska, självinkännande och värdegrundsstarka, säger Jakob Lusensky.