Över 180 000 videokonferenssamtal genomfördes vid förhandlingar i domstolar runt om i landet i fjol, enligt Domstolsverket. Det var en ökning med 40 procent jämfört med 2020 – då i sin tur ökningen var 82 procent jämfört med 2019.
Domstolsverkets tekniska chef säger till myndighetens hemsida att videosamtalen i många fall varit en förutsättning för att ens kunna hålla förhandlingar under pandemin.
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander håller med om att det finns fördelar med teknikens intåg, men säger att det varierar beroende på rättsfallet.
Svårt med vittnen
Vid ett brottmål kan det vara svårare att bedöma ett vittnes trovärdighet om det inte befinner sig i salen, nämner hon som exempel.
– Så får det inte vara, för det kan få en negativ konsekvens. Antingen för den misstänkta eller för brottsoffret, säger Mia Edwall Insulander.
– Men för att vända på det kan det vara en fördel om brottsoffret och den misstänkta slipper träffas eller sitta i samma sal.
Andra fördelar är att det kan vara snabbare och mera kostnadseffektivt. Edwall Insulander säger att det viktigaste är att det görs en bedömning i varje enskilt fall.
– Sen är det extra viktigt i mål där man har parter som är svaga eller utsatta på något sätt. Då måste man vara extra försiktig.
Åklagare mer positiva
Enligt hennes uppfattning är åklagare oftast mer positivt inställda till tekniken än försvarare.
I början av pandemin, i juni 2020, genomfördes en enkät inom Advokatsamfundet om de så kallade digitala förhandlingarna. Där framgick det att 24 procent av alla advokater tyckte att rättssäkerheten påverkats negativt. Bland brottmålsadvokater specifikt låg den andelen på 37 procent.
Mia Edwall Insulander säger att enkäten potentiellt är missvisande, med tanke på att användningen av tekniken utvecklats och förbättrats sedan dess.
Hon tror att antalet videokonferenssamtal kommer att minska efter pandemin, men alltjämt ligga på en högre nivå än innan smittan slog till.
– I grund och botten ska förhandlingar alltid ske fysiskt vid en rättegång. Det finns en anledning till att det är så.