Dahlén stämmer Arvika – vill att fel medges

En av de bröder som felaktigt blev utpekade för att ha dödat en fyraårig pojke 1998 stämmer nu Arvika kommun. Bröderna vill att kommunen medger att den gjort fel. –Betoningen på att det är fel, det är väldigt viktigt, säger Robin Dahlén.

Robin Dahlén och advokat Stefan Liliebäck (till höger) vid en pressträff i Arvika på måndagen. "Jag vill slåss för min sak, det jag tycker är rätt", sade Dahlén.

Robin Dahlén och advokat Stefan Liliebäck (till höger) vid en pressträff i Arvika på måndagen. "Jag vill slåss för min sak, det jag tycker är rätt", sade Dahlén.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Rättsligt2022-08-22 09:14

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, då fem respektive sju år gamla, blev anklagade för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika 1998. Pojkarna sågs som skyldiga. Först 20 år senare friades de, sedan en ny åklagare granskat utredningen.

Arvika kommun har i ett tidigare skede avvisat en begäran om skadestånd som bröderna lämnat in. Nu har Robin Dahlén beslutat att stämma kommunen, med en ny begäran som grund. Han vill ha nästan tre miljoner kronor i skadestånd, plus ränta.

Tre skäl

Ett skäl för kravet är att kommunens socialtjänst inte agerade för att Kevins död skulle utredas i domstol, med en bevistalan som kan väckas om misstänkta för ett grovt brott är under 15 år. I stället godtog kommunen den bedömning som polisen gjort.

Ett annat skäl är att socialtjänsten inte ingrep mot de många och långa polisförhör som hölls med de två bröderna. Åklagare Niclas Wargren, som gjorde den nya utredningen 2018, var också mycket kritisk till hur förhören hållits 20 år tidigare.

Ett tredje skäl är alla de starkt påverkande åtgärder som socialtjänsten satte in mot brödernas familj, på felaktig grund. Pojkarna flyttades från Arvika och splittrades från varandra.

"Hellre jobbigt nu"

Robin Dahlén står ensam bakom stämningen.

– Det är jag som har psyke och ork till att göra det, säger Dahlén vid en pressträff på måndagen.

– Hellre jobbigt nu ett tag och förhoppningsvis få rättvisa och må bättre sen, än att må dåligt under en längre period för att jag inte ens försökte, fortsätter han.

Arvika kommun har bett bröderna om ursäkt. Men för Robin Dahlén är det mycket viktigt att kommunen också erkänner att man faktiskt gjorde fel. Han berömmer regeringens agerande när bröderna i våras fick var sin miljon kronor ex gratia ("av nåd") från staten.

– Det var rakryggat. Där gick man ut och sa ”vi gjorde fel, vi ber om ursäkt för det” och vi fick en ersättning, säger Robin Dahlén.

Broder stöder

Stämningen får stöd av den andre brodern, Christian Karlsson.

– Hade jag haft lite mer ork bara och lite bättre psyke så hade jag nog vart med, säger Karlsson till P4 Värmland.

Ersättningen från staten hindrar inte att även kommunen kan betala skadestånd, eftersom det är en "ideell skada".

– Där kan man faktiskt få ersättning från flera skadevållare, säger advokat Stefan Liliebäck, som driver processen för Dahlén.

Det nya kravet på skadestånd framfördes i juli, med önskan om svar i förra veckan. Kommunen har lämnat ärendet till sitt försäkringsbolag.

Kommunen: "Får prövas"

Kommundirektör Hans Karlsson anser att socialtjänsten 1998 främst agerade för att skydda de två bröderna efter Kevins död, oavsett skuldfrågan. Han framhåller att bevistalan, som kan göras av åklagare på begäran av bland annat socialtjänsten, är en ovanlig process.

– Det är väl en fråga som tingsrätten i så fall får pröva, om det är nånting som vi borde ha gjort eller inte, säger Karlsson till TT.

– Om en kommun ska betala ut ett skadestånd, då måste det finnas en formell grund för det, tillägger Hans Karlsson.

Kommunen anser, efter en utredning, att man inte gjort något formellt fel i ärendet.

Bakgrund: Kevins död

Den fyraårige pojken Kevin hittades död vid en strand i Arvika 1998. Händelsen blev mycket uppmärksammad.

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som då var fem respektive sju år gamla, blev misstänkta för att ha dödat honom.

Polisen ansåg att bröderna erkänt, och fallet avslutades. De två pojkarna betraktades som skyldiga.

Misstankarna prövades aldrig i domstol. Det kunde dock gjorts, med en bevistalan. En sådan kan väckas av åklagare om någon under 15 år misstänks för ett grovt brott. Men det sker bara om den misstänkes vårdnadshavare, socialtjänsten eller Socialstyrelsen gör en begäran till åklagaren.

Nästan 20 år efter Kevins död öppnades utredningen igen, med en ny åklagare, efter granskningar som SVT och Dagens Nyheter gjort.

Chefsåklagare Niclas Wargren underkände då den första polisutredningen. Bevisen höll inte. Kevins död kan ha varit en olycka. Wargren var mycket kritisk till de många och långa förhören med de två små bröderna.

I mars i år gav regeringen de utpekade bröderna var sin miljon kronor i ersättning för att staten handlat fel. Ersättningen gavs ex gratia ("av nåd"). Det är ett ovanligt beslut, som kan tas utan det finns någon formell rätt till ersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!