Efter kritik – tillsyn över advokater skärps

Ett antal advokater har begått allvarliga överträdelser och kritiska röster har undrat vad Advokatsamfundet gör eller överväger som svar. Nu inrättar samfundet en särskild tillsyns­enhet.

Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet. Arkivbild.

Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Rättsligt2023-11-10 04:30

Det skriver representanter för Advokat­samfundet i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

"I takt med samhällets utveckling är det väsentligt att tillsynen över advokater anpassas och utvidgas vad gäller det förebyggande arbetet", heter det i artikeln.

Den särskilda tillsynsenheten ska ge samfundet "förutsättningar att bredda och intensifiera tillsynsarbetet" på ett antal punkter.

Granskningar av advokater ska främst riktas in där behovet och riskerna bedöms som störst. En tillsynsenhet ger även samfundet större möjligheter att på eget initiativ starta och genomföra granskningar.

Vidare ska man oftare göra fysiska besök hos advokatbyråer – något som beskrivs som i vissa fall "nödvändiga och den mest effektiva metoden för att kunna genomföra en ändamålsenligt granskning".

Tillsynsenhetens granskning ska dessutom vara självständig i sin granskning, alltså åtskild från samfundets övriga verksamheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!