Frågan som Högsta domstolen har att pröva är om en 29-årig man som åkte fast i tullen i Ystad med bland annat tre tårgaspistoler i bilen i december 2020 ska dömas för vapensmuggling av normalgraden, eller grov vapensmuggling.
Till saken hör att svensk polis under flera år har larmat om problemet med den här typen av pistoler, som kan köpas lagligt i många EU-länder och smugglas in till Sverige, där de är tillståndspliktiga, för att sedan göras om till dödliga.
– Det är väldigt vanligt att vi får in sådana vapen. Ungefär en tredjedel av de enhandsvapen som kommer in till oss är modifierade start- och tårgasvapen, sade expertvittnet Anders Nilsson, vapenundersökare och forensiker på polisens nationella forensiska centrum, NFC, när förhandlingen i Högsta domstolen inleddes på tisdagen.
P1-programmet "I lagens namn" rapporterade i somras att fyra av de sju vapen som beslagtagits efter skjutvapenmord i Stockholm sedan början av 2020 till maj 2021 var just sådana ombyggda vapen.
Ny lag
Målet i HD har sin grund i det nya brottet vapensmuggling, som trädde i kraft 2020. I tingsrätten dömdes 29-åringen till två års fängelse för grov vapensmuggling, där rätten bland annat lyfte fram att tårgaspistolerna är relativt enkla att bygga om till skarpa vapen, samt mannens samröre med kriminella i Malmö. Domen innebar ett tydligt skifte, då smuggling av sådana vapen innan det nya brottet vapensmuggling inte hade lett till fängelsestraff.
I hovrätten sänktes straffet till ett års fängelse och rubriceringen ändrades till vapensmuggling av normalgraden, dels eftersom vapnen inte ansågs tillräckligt farliga i sin ursprungliga form för att utgöra ett grovt brott.
Riksåklagaren yrkade på tisdagen genom byråchef Eva Bloch att Högsta domstolen ska döma mannen för grov vapensmuggling till över två års fängelse.
– Gärningen har varit av särskilt farlig art och bör bedömas som grov vapensmuggling, sade Bloch.
– Jag vill särskilt lyfta fram att (NN) är en del av den på senare tid mer omfattande smugglingen av legala vapen som enkelt görs om till skarpa skjutvapen vilket motiverar en sträng syn på smugglingen.
Enkelt bygga om
Anders Nilsson på NFC sade att det inte krävs någon särskild utbildning eller avancerade verktyg för att göra om vapnen.
– Det går att bygga om vapnen med verktyg och material som finns i järnaffär eller motsvarande. Kunskap går att få via internet. Det är bedömt som inte svårt att bygga om dem, sade han.
Även omodifierade kan vapnen potentiellt vara livsfarliga, enligt Nilsson.
– I litteraturen finns det exempel på tårgasvapen som vid påsittande skott mot huvud eller bål har gett dödliga skador, sade han.
Att de är populära i kriminella sammanhang beror på deras effektivitet och den höga tillgången på dem, menade Anders Nilsson.
– De bedöms hålla för hundratals skott. Och metoderna för att bygga om dem blir bättre och bättre, sade han.
29-åringen själv förnekade brott och sade att han köpte dem i tron att de var lagliga. Han förnekade att han fortfarande rör sig i kriminella sammanhang. Tanken var att pistolerna skulle användas vid produktion av musikvideor när han väl var hemma i Sverige igen.
Inte farlig art
– Musik där det sjungs om vapen och knark säljer bäst, tyvärr, sade 29-åringen i ett förhör från tingsrätten som spelades upp i domstolen.
Hans försvarare Jan F Urwitz argumenterade för att vapnen i sin ursprungliga form inte är av en "särskilt farlig art" och att det därmed inte kan bedömas som ett grovt brott.
– Det kan naturligtvis uppstå skador (vid påsittande skott), men om det finns ett visst avstånd så kommer det sannolikt inte bli några svårare skador, sade han.
– Tårgasvapen är, menar vi, avsevärt mindre farliga än originalet, och det ska därför inte bedömas som grovt.
Domstolens ordförande Anders Eka kunde vid förhandlingens slut inte uppge när dom i målet kan meddelas, men klart är att den lär få stor betydelse för domstolarnas syn på de ombyggda vapnen framöver.