"Anklagelserna mot oss är grundlösa, men vi har inte fått försvara oss. Vi hoppas på upprättelse i Europadomstolen så att framtida visselblåsare inte straffas på samma sätt som vi", säger professor Karl-Henrik Grinnemo, som är en av de klandrade forskarna, i ett pressmeddelande från Centrum för rättvisa som företräder forskarna.
Visselblåsarna medverkade själva i Macchiarinis forskning och bedömdes som klandervärda i Karolinska institutets granskning. Enligt dem har beslutet fått allvarliga konsekvenser för deras karriärer, utan att de fått en möjlighet att bemöta anklagelserna i svensk domstol.
Europadomstolen meddelar nu att man ska pröva om Sverige levt upp till Europakonventionens krav om effektivt skydd mot repressalier. Regeringen ska våren 2024 svara på om skyddet levt upp till Europakonventionen.
"Det är viktigt både för visselblåsarskyddet inom medicinsk forskning och för patientsäkerheten i Sverige att det här fallet prövas av Europadomstolen", säger Alexander Ottosson, jurist vid Centrum för rättvisa och ombud för visselblåsarna.
Enligt Ottosson kan det ta cirka två år innan Europadomstolen kan meddela en dom i målet.
Macchiarini, som opererade in syntetiska luftstrupar på patienter vid Karolinska universitetssjukhuset, dömdes i juni av Svea hovrätt till 2,5 års fängelse för tre fall av grov misshandel. Han har överklagat till Högsta domstolen som ännu inte meddelat om de ska pröva fallet.