Dog Jesus verkligen på ett kors?

Påsken uppmärksammas i kyrkorna till minne av Jesu död och uppståndelse, men många delar av berättelsen om hans sista timmar är svåra att belägga.

Påsken uppmärksammas i kyrkorna till minne av Jesu död och uppståndelse. Arkivbild.

Påsken uppmärksammas i kyrkorna till minne av Jesu död och uppståndelse. Arkivbild.

Foto: Gerald Herbert/P/TT

Religion och tro2021-04-02 15:23

Påsken är från början en judisk högtid till minne av uttåget ur Egypten. Men då de dramatiska händelserna kring Jesu sista dagar inträffade under judarnas påsk har påsken i den kristna kyrkan helt kommit att handla om Jesu död och uppståndelse.

Hur avrättades Jesus?

Tanken att Jesus korsfästes av romarna är djupt rotad i alla grenar av kristendomen. Men om det var så det gick till vet vi inte med säkerhet. Nya testamentet är skrivet på grekiska. Det grekiska ord som används för att beskriva redskapet Jesus hängdes upp på är "stauros" .

– Med det behöver inte betyda kors, säger Gunnar Samuelsson, lektor i Nya testamentets exegetik vid Göteborgs Universitet.

Han har skrivit sin avhandling om korsfästelsen under antiken. En avhandling som vunnit internationell uppmärksamhet.

– Vi vet inte mycket om hur romarna gjorde när de avrättade folk, säger han.

Jesus kan likaväl ha hängts upp på till exempel en påle.

– Samtidigt måste man säga att vi inte kan utesluta att det var ett kors. Vi vet helt enkelt inte. Bibeln är mycket knapphändig, säger han.

– Vad jag vänder mig emot är att man påstår att alla avrättningar romarna utförde gick till på det viset. Det är i stället så att deras avrättningar kan ha gått till på många olika sätt, säger Gunnar Samuelsson.

Hur gick Jesus till Golgata?

Enligt de bibliska texterna dömdes Jesus av Pontius Pilatus och tvingades sedan att själv bära sitt, vad vi nu ska kalla det, på vägen mot avrättningsplatsen Golgata (Joh 19:16–17). Den väg som traditionellt pekats ut kallas Via Dolorosa (Lidandets väg).

Men Urban Lennartsson, föreståndare för museet Bibelns värld utanför Ängelholm och erfaren Israelguide har invändningar.

– Det väg som i dag pekas ut som Via Dolorosa är en omöjlig sträckning. Det fanns ingen port i stadsmuren på den tiden där sträckningen går fram så det gick helt enkelt inte att komma till Golgata den vägen, säger han.

Han menar att vi inte kan veta vägen.

– När romarna förde ut människor för att avrättas lät de dem ofta gå några varv och bli häcklade av folket. De kan ha gått hur som helst, flera varv inne i staden, säger Lennartsson.

"Det har vi översatt med kors med det behöver inte betyda kors", säger säger Gunnar Samuelsson, lektor i Nya testamentets exegetik vid Göteborgs Universitet.
"Det har vi översatt med kors med det behöver inte betyda kors", säger säger Gunnar Samuelsson, lektor i Nya testamentets exegetik vid Göteborgs Universitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!