Dom ger kyrkan rätt att granska prästers brott

Svenska kyrkan har rätt att behandla personuppgifter om brottslighet i sin tillsyn över präster och diakoner, beslutar förvaltningsrätten. Domen river upp Integritetsskyddsmyndighetens (IMY) tidigare beslut som försvårat tillsynen av präster och diakoner.

Domkapitlen har i uppgift att utöva tillsyn över församlingar och präster och diakoner som är anställda där. Arkivbild.

Domkapitlen har i uppgift att utöva tillsyn över församlingar och präster och diakoner som är anställda där. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Religion2022-02-16 21:00

Det hela har sin bakgrund i en förfrågan som Uppsalas och Stockholms domkapitel lämnade in till IMY 2018 om hur myndigheten såg på deras behandling av uppgifter om lagöverträdelser.

Domkapitlen har i uppgift att utöva tillsyn över församlingar och präster och diakoner som är anställda där. Tillsynen kan bland annat leda till att de blir obehöriga att utöva sitt uppdrag, så kallad avkragning.

Saknas lagstöd

IMY ansåg dock att domkapitlen saknade lagstöd för behandlingen av personuppgifter om lagöverträdelser och avslog stiftens begäran. Det innebar att domkapitlen saknade laglig rätt att hantera ärenden som gäller misstankar om brott och domar i avgjorda mål.

– Det innebär ju att präster som är olämpliga kan fortsätta att verka oberoende av anställning, utan att vi kan ge yrkesförbud eller annan påföljd, sade Ann Nordberg, jurist i Stockholms stift, till TT 2019.

På onsdagen kom förvaltningsrättens dom i målet, och även domstolen gör bedömningen att Svenska kyrkan saknar laglig rätt att hantera personuppgifterna.

Väger tyngre

Däremot anser rätten att stiftens behandling av uppgifterna ska tillåtas ändå, då den är nödvändig för att kunna genomföra en fullgod tillsyn och att motstående intressen väger lättare.

"Domstolen anser att stiftens och allmänhetens intresse av att det finns en fungerande tillsyn väger tyngre än de enskilda prästernas och diakonernas intresse av skydd för sina personuppgifter", säger Karl Lundberg, rådman vid förvaltningsrätten i ett pressmeddelande.

Fakta: Domkapitlets tillsyn

Svenska kyrkan är indelad i 13 geografiska stift med varsin biskop. I samtliga stift finns ett domkapitel, som är ett självständigt inomkyrkligt organ som tillsammans med biskopen har till uppgift att stödja och utöva tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och pastorat.

I tillsynen ingår bland annat granskning av hur präster och diakoner sköter sitt uppdrag och hur de efterlever angivna vigningslöften. Domkapitlet kan för enskilda präster eller diakoner besluta om en skriftlig erinran, en prövotid eller en obehörighetsförklaring.

Det kan bland annat göras om en präst genom brottslig gärning, på grund av levnadssätt eller på annat sätt avsevärt skadat anseendet som en präst bör ha, brutit mot löften som givits vid vigningen, eller förlorat förmågan att utöva vigningstjänsten på grund av sjukdom eller annan anledning.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!