Kyrka får flytta omtvistade bänkrader

Adolf Fredriks kyrka ville flytta fem bänkrader, men länsstyrelsen i Stockholm sade nej. Nu fastslår kammarrätten att kyrkans verksamhet väger tyngre än att bevara byggnadens interiör.

Adolf Fredriks kyrka i Stockholm får rätt i kammarrätten. Arkivbild.

Adolf Fredriks kyrka i Stockholm får rätt i kammarrätten. Arkivbild.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Religion2022-03-17 20:23

Fem bänkrader i Adolf Fredriks kyrka står i vägen för rullstolsburna och försvårar för kyrkoförsamlingen att anordna gudstjänster, dop, vigslar och begravningar.

Kyrkan ansökte därför om tillstånd hos länsstyrelsen i Stockholm att ändra placeringen av bänkarna – något länsstyrelsen vägrade gå med på.

Grunden till länsstyrelsens vägran är att man anser att åtgärderna innebär för stora förändringar i kyrkan, och att omplaceringen skulle påverka kyrkorummets karaktär på ett sätt som skulle minska kyrkans kulturhistoriska värde.

Församlingen överklagade länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten, där domstolen avvisade kyrkans begäran och gav länsstyrelsen rätt.

Församlingen tog då ärendet vidare genom en överklagan till kammarrätten, och där får nu församlingen rätt – kammarrätten ger kyrkan klartecken att ändra placeringen av bänkarna.

"Vår bedömning är att församlingens behov av att kunna utföra kyrkliga förrättningar väger tyngre än intresset av att bevara byggnadens interiöra utformning intakt", skriver rättens ordförande, Catharina Brege, i ett pressmeddelande.

Kammarrättens dom kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen senast den 7 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!