Ärkebiskopen, den främsta företrädaren för Svenska kyrkan, sitter normalt kvar på sin post tills det är dags för pension – och just det är fallet för Antje Jackelén i höst.
När hon tillträdde som ärkebiskop för Svenska kyrkan 2014 blev hon den första kvinnan på posten, men nu är det dags att lämna över till någon annan.
På onsdagen hålls den första valomgången där de knappt 900 röstberättigade ska lägga sina röster på någon av de fem kandidaterna.
Om någon når över 50 procent av rösterna redan nu är valet klart. Enligt Jonas Eek, opinionschef på Kyrkans Tidning, talar dock det allra mesta för att det blir en valomgång till, i så fall den 8 juni.
Fem kandidater
– Valutgången är väldigt svår att sia om med det här upplägget. Det är som i franska presidentvalet. Du ska upp till 50 procent, säger Jonas Eek.
– Antagligen kommer valet att bli ganska likt provvalet, sedan får folk gruppera om inför nästa valomgång.
I nomineringsvalet fick Martin Modéus, biskop i Linköping, flest röster.
De övriga kandidaterna är hans bror Fredrik Modéus (Växjö), Johan Dalman (Strängnäs), Karin Johannesson (Uppsala) och Mikael Mogren (Västerås).
Samlande gestalt
Att vara ärkebiskop innebär bland annat att vara ordförande i biskopsmötet och kyrkostyrelsen. I arbetsuppgifterna ingår också att viga alla nya biskopar i Svenska kyrkan.
Men det finns också en mer informell del av jobbet.
– Den informella biten är minst lika viktig, med opinionsbildning, att vara en samlande gestalt och en entusiasmerande kraft, säger Jonas Eek.
– Där kan man ju se hur lyckosam Antje Jackelén varit, hur hon har nått igenom och kunnat sätta kyrkan på agendan och sätta teologin på kartan. Där har ärkebiskopen en jättemöjlighet.