HD nekar Vapstens lappby prövning

Högsta domstolen tar inte upp överklagan från Vapstens lappby om renskötsel i Tärnaby-Lyckseleområdet. Hovrättens dom om att lappbyn inte har samma rätt till renskötsel som Vapstens sameby står därmed fast.

Tvisten mellan Vapstens lappby och Vapstens sameby har pågått i många år. Arkivbild.

Tvisten mellan Vapstens lappby och Vapstens sameby har pågått i många år. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Rennäring2023-12-05 18:10

Bakgrunden till konflikten är tvångsförflyttningen av renskötande nordsamer till Västerbotten på 1930-talet. Där, söder om Tärnaby, fanns redan sydsamerna i Vapstens lappby.

Frågan om vem som egentligen hade rätt till renskötseln i området ställdes på sin spets på 70-talet vid tillkomsten av den nya rennäringslagen. Enligt lagen är medlemskap i en sameby en förutsättning för att få bedriva rennäring och både syd- och nordsamerna ansökte om registrering av sameby hos länsstyrelsen.

Sydsamernas ansökan avslogs. Nordsamerna fick däremot grönt ljus att starta Vapstens sameby och gavs därmed ensamrätt till renskötsel i området.

Långdragen tvist

Motsättningarna levde vidare och resulterade 2017 i en stämningsansökan. Bakom stämningen stod föreningen Vapstens lappby som vill återfå rätten att bedriva rennäring. Sydsamerna i föreningen anser sig ha rätten på sin sida grundat på sedvana och urminnes hävd.

Den första domen meddelades i Lycksele tingsrätt i februari 2020 och slog fast att även sydsamerna hade en på urminnes hävd grundad rätt att bedriva renskötsel. Rennäringslagens krav på medlemskap i en sameby stred enligt domen mot grundlagen.

Men domen revs upp på grund av rättegångsfel och målet skickades åter till tingsrätten. I juni 2022 meddelade tingsrätten ny dom, med slutsatsen att bara medlemmar i Vapstens sameby har rätt att utöva renskötseln.

Domen överklagades till hovrätten för övre Norrland av båda parter som meddelade sin dom i juni i år. Hovrätten gick på samma linje som tingsrätten och meddelade att Vapstens lappby inte har samma rätt som Vapstens sameby att bedriva renskötsel i området.

Europadomstolen

Lappbyn överklagade då till Högsta domstolen i hopp om en ny prövning.

– Vi har som målsättning att driva det här till Europadomstolen eftersom svenska nationella domstolar verkar ha svårt att klara av frågor som rör samer och samers urfolksrätt, sade Torkel Stångberg, talesperson för Vapstens lappby, till TT efter hovrättsdomen.

På tisdagen meddelade HD att man inte tar upp fallet.

"Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd", skriver domstolen.

Fakta: Vapstensmålet i korthet

De tvistande i Vapstensmålet är föreningen Vapstens lappby och Vapstens sameby.

Samebyn, vars medlemmar har sina rötter i den nordligaste delen av landet, fick ensamrätten till renskötseln på 1970-talet i samband med att den nya rennäringslagen infördes.

Lappbyn, vars förfäder enligt medlemmarna själva varit verksamma i området sedan i vart fall tidigt 1800-tal, vill återfå rätten att bedriva rennäring i området.

Enligt lappbyn gjorde myndigheterna fel som gav samebyn ensamrätten. Man hävdar också att samebyns medlemmar på olika sätt försvårat eller omöjliggjort sydsamernas möjligheter till renskötsel.

Sommaren 2017 stämde lappbyn samebyn. I februari 2020 meddelade Lycksele tingsrätt dom. Domstolen beslutade då att även sydsamerna, oavsett medlemskap i samebyn, har en på urminnes hävd grundad rätt att bedriva renskötsel, och att rennäringslagen stred mot grundlagen.

Domen revs upp av hovrätten och skickades tillbaka till tingsrätten. Detta med hänvisning till att tingsrätten beaktat skrivningar i den uppmärksammade Girjasdomen utan att berätta om dessa överväganden för parterna i målet.

I december 2020 meddelade tingsrätten ny dom i målet. Nu blev slutsatsen att endast medlemmar i samebyn har rätt att utöva renskötsel i området.

Domen överklagades till hovrätten för övre Norrland, som gick på samma linje som tingsrätten.

Källor: Sametinget, Lycksele tingsrätt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!