Bakgrunden till konflikten är tvångsförflyttningen av renskötande nordsamer till Västerbotten på 1930-talet. Där, söder om Tärnaby, fanns redan sydsamerna i Vapstens lappby.
Frågan om vem som egentligen hade rätt till renskötseln i området ställdes på sin spets på 70-talet, i samband med tillkomsten av den nya rennäringslagen. Enligt lagen är medlemskap i en sameby en förutsättning för att få bedriva rennäring, och både syd- och nordsamerna ansökte om registrering av sameby hos länsstyrelsen.
Sydsamernas ansökan avslogs. Nordsamerna fick däremot grönt ljus att starta Vapstens sameby, och gavs därmed ensamrätt till renskötsel i området.
Långdragen konflikt
Motsättningarna levde vidare, och resulterade 2017 i en stämningsansökan. Bakom stämningen stod föreningen Vapstens lappby, som vill återfå rätten att bedriva rennäring. Sydsamerna i föreningen anser sig ha rätten på sin sida med hänvisning till att de var där först.
Målet, som på måndagen togs upp i hovrätten för övre Norrland, har redan hunnit med två vändor i tingsrätten.
Den första domen, meddelad av Lycksele tingsrätt i februari 2020, slog fast att även sydsamerna hade en på urminnes hävd grundad rätt att bedriva renskötsel. Rennäringslagens krav på medlemskap i en sameby stred enligt domen mot grundlagen.
Rev upp domen
Men domen revs upp på grund av rättegångsfel, och målet återförvisades till tingsrätten. I juni 2022 meddelade tingsrätten ny dom i målet – och nu var slutsatsen att endast medlemmar i Vapstens sameby har rätt att utöva renskötseln.
Domen överklagades till hovrätten av båda parter. Lappbyn yrkar fortsatt på rätten till renskötsel, samebyn på ersättning för arbetet som lagts ned på att driva målet.
Jan Södergren, ombud för Vapstens lappby, säger till Folkbladet att man tror starkt på en annan utgång i hovrätten.
– Vi har tittat närmare på samebyns bevisning och det har stärkt vårt självförtroende, vi har helt rätt.