Befarad trängsel uteblev – än så länge

Den befarade anstormningen av resenärer i svenska kollektivtrafiken tycks ha uteblivit under måndagen. Men det är ännu allt för tidigt att säga om det går att undvika trängsel när hösten nalkas. –Vi följer trafiksituationen väldigt noga de kommande veckorna, säger Ellen Pileblad, presskommunikatör vid Västtrafik.

Det blev relativt lite trängsel när många i Sverige gick tillbaka till jobbet efter semestern. Arkivbild.

Det blev relativt lite trängsel när många i Sverige gick tillbaka till jobbet efter semestern. Arkivbild.

Foto: ADAM IHSE / TT

Resa2020-08-17 19:01

Sommaren börjar sakta lida mot sitt slut och allt fler återgår till sitt arbete efter semestern. Något som gjort att kollektivtrafiken i Sverige tagit höjd för ökad trängsel på landets bussar och tåg. Men när arbetsveckan startade var läget lugnt i de tre storstadsregionerna.

– Enligt rapporterna har stockholmarna tagit till sig vårt budskap att i möjligaste mån undvika rusningstrafik och hålla avstånd. Vi kan inte garantera att det inte uppstår trängsel vid vissa tillfällen, sade Claes Keisu, presstalesperson vid SL, till SvD på måndagseftermiddagen.

Ingen trängsel

Inte heller på Skånetrafiken eller hos Västtrafik har man under dagen märkt av någon värre trängsel.

– Det har varit någon enstaka linje som blivit fullsatt men då har vi kunnat förstärka den, säger Ellen Pileblad till TT om situationen i Göteborg.

Solen kan ha hjälpt

Både Västtrafik och SL har uppmanat sina resenärer att undvika kollektivtrafiken om det är möjligt, något som verkar ha haft effekt

– Det är svårt att säga om det är på grund av det fina vädret eller om det är våra uppmaningar som gör att folk undviker att resa med oss, säger Ellen Pileblad.

Både Västtrafik och Skånetrafiken understryker att det dröjer innan det finns konkreta siffror på hur många som rest under måndagen. Men bilden man fått från respektive trafikledning och kundtjänst ger en bild av att trängseln generellt lyst med sin frånvaro under dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!