Fjällen lockade stockholmare i juli

Innan sommaren förutspåddes ett ökat semestrande till svenska fjällorter. Med facit i hand är det delvis sant, visar rörelsedata från Telia. Härjedalen fick mer besök i juli 2020 än i juli i fjol.

Som förutspått har fjällturismen ökat i juli. Arkivbild.

Som förutspått har fjällturismen ökat i juli. Arkivbild.

Foto: Grom Kallestad/TT

Resa2020-08-05 19:25

Till skillnad från de flesta andra resmål som haft färre besökare, ökade antalet resenärer till vissa fjällorter i år. Till Härjedalen ökade resorna med 4 procent och aktiviteten i landskapet ökade med 10 procent jämfört med förra året.

– Vi kan se att fjällsemester har varit vanligare i år än andra år, säger Elin Allison som jobbar med dataanalys på Telia och har jämfört juli 2020 med juli 2019.

Bland stockholmare ligger ökningen i resande till Härjedalen på 27 procent men resandet har även ökat från mer närliggande orter som Hudiksvall och Älvdalen.

En annan fjällort, Åre, var inte lika populär. Dit har resorna i stället minskat med 10 procent. Däremot har orten fått besök av 15 procent fler stockholmare jämfört med förra året.

Stannar längre

Överlag tycker sig Elin Allison se ett ändrat resebeteende den här sommaren. Till exempel har resorna till Gotland minskat med 32 procent medan aktiviteten på ön har minskat med 19 procent.

– Det tolkar jag som att man stannar längre dit man åker. Vi åker färre resor den här sommaren men det betyder inte att vi inte utnyttjar de resmål som vi har, säger hon.

Samma tendenser syns på Öland där resandet har minskat med 19 procent, medan aktivitetsnivån ligger högre.

– Öland har inte haft lika mycket minskningar som Gotland och då kan man tänka sig att det är för att man kan ta bilen dit över bron. Det känns kanske som ett säkrare färdmedel i de här tiderna än vad färjan eller flyget gör till Gotland, resonerar Elin Allison.

Resorna till Simrishamns kommun på Österlen minskade med 14 procent.

Mycket är inställt

En väntad anledning till det minskade resandet är alla inställda evenemang och stängda temaparker.

– Man kan se att alla evenemang som inte blir av i år på grund av corona har haft en stor inverkan på hur vi beter oss den här sommaren, säger Elin Allison.

Telias data visar bland annat att aktiviteten i Vimmerby, där temaparken Astrid Lindgrens värld ligger, minskade med 26 procent.

Till Lysekil minskade resandet med 15 procent. Den bakomliggande orsaken tros vara den uteblivna tillströmning av människor som tog sig till orten den 17 juli 2019 – då Gyllene Tider spelade.

– Den peaken syns inte alls 2020.

Även i Åsele syns minskad aktivitet, om än i små volymer. I mitten av juli brukar Åsele marknad äga rum. I år har den inställda marknaden förmodligen bidragit till att aktiviteten på orten har minskat med 36 procent i juli i år jämfört med förra året.

Fakta: Telias definitioner av aktivitet och resa

En aktivitet är när telefonen är stillastående 20 minuter i samma kommun.

En resa är en förflyttning inom eller mellan kommuner eller regioner. En resa slutar när man uppnått 50 minuter stillastående efter förflyttning från ursprungsområdet.

Källa: Telias tjänst Crowd Insights som bygger på anonym och aggregerad data från Telias mobilnät och är justerad för att vara representativ för hela Sveriges befolkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!