Havsnära spahotell för kropp och själ

Det är något alldeles särskilt med havsluft. Stärkande och saltstänkt känns den extra hälsosam. Vi har lagt näsan i blöt över hela Sverige och vaskat fram tre särskilt ljuvliga platser.

Den franska matsalen på Grand Hotel i Saltsjöbaden har hämtat inspiration från Versailles.

Den franska matsalen på Grand Hotel i Saltsjöbaden har hämtat inspiration från Versailles.

Foto: Malin Hefvelin

Resa2020-08-19 08:20

1. Hotell Kust i Piteå – ett designhotell i norr

Hotell Kust sträcker sig högt över trästaden med sina 15 våningar och kröns av en skybar med Piteås bästa utsikt. Byggplanerna mötte inledningsvis motstånd och överklagades innan projektet till slut kunde genomföras, ett par år försenat men med höga miljömässiga ambitioner.

Varje våningsplan är formgett som ett kapitel i Piteälvens resa från snötäckta fjäll i norr till hav och skärgård i söder. Heltäckningsmattan är gjord av återvunna fisknät och fasadens trämönster minner om timmerstockarna som flottades nerför älven.

I restaurang Tage på tolfte våningen – döpt efter ägarnas pappa Tage Skoog – äter vi en Norrbottensmeny med Kalixlöjrom, grillad renfilé och kardemummakaka dold i drivor av hjortron.

På spaet är ritualen själva kärnan i upplevelsen. Den utförs på egen hand, elva steg i ett lugnt och stilla tempo i de varma och kalla källorna. Vi bastar, duschar, skrubbar, badar och avslutar i en varm pool på spaterrassen.

En dryg mil från hotellet ligger Pite Havsbad med sin kilometerlånga sandstrand. Vill man ha det lite lugnare gör man som Piteborna själva och beger sig till Gläntan, den norra delen av stranden med sanddyner och vassruggar. Här badar Per Löf från april till september, oavsett temperatur. I dag är det dock tillräckligt varmt i vattnet även för mig och jag börjar vada ut i Bottenvikens ljumma, långgrunda vatten som aldrig verkar bli djupt.

– När du hör finska kan du börja förbereda dig på att simma, säger han och skrattar.

2. Ystad Saltsjöbad – Klassiskt på Ystads Riviera

Med de stora panoramafönstren känner man sig alltid nära naturen på Ystad Saltsjöbad, strax utanför staden på skånska Österlen. Hotellet byggdes redan 1897 som ett badhotell för de privilegierade. På fotografier runt om i hotellet kan man följa historien med glada badare i heltäckande baddräkter från sekelskiftet 1900 fram till modern tid. Alla hotellrum är inredda i New Englandtema. YSB har två restauranger; italienaren Gildas och fransk-nordiskt inspirerade Port där man kan äta tidlösa rätter som toast skagen och grillad entrecôte.

I resortens nya spaavdelning Lido Club & Spa har man skapat en internationell loungekänsla med flera pooler, både inomhus och utomhus. I ett stort ljust rum på övervåningen står ett tjugotal plädförsedda dubbelsängar uppställda. Pass för yoga och meditation hålls varje morgon, om vädret tillåter solhälsas det ute på bryggan.

I tvåtimmarsupplevelsen Creek Experience har man skapat känslan av en tropisk regnskog med prunkande gröna växtväggar och vattenfall som rinner nedför stensatta sidor. Upplevelsen är inspirerad av olika sparitualer från hela världen och innehåller bland annat lerinpackning, isbad, fotmassage, torrbastu och en löddrig hamam-intvålning som avslutas med en vattenfallsdusch.

För sandkonnässören finns mycket att välja på. Hotellstranden utanför är bred med flera stora träbryggor. En kortare bilresa bort ligger Sandhammaren med pudersockersand och vassklädda sanddyner och i norr finns Knäbäckshusen där lummiga träd väller ut sin nästan tropiska grönska över sanden.

3. Grand i Saltsjöbaden – Anrikt badhotell för societeten

Knappt 20 minuter från huvudstadens myller kan man uppleva det rogivande skärgårdstillståndet från första parkett. Grand Hotel i Saltsjöbaden byggdes redan 1893 med inspiration från Hotel de Paris i Monaco och ägdes i över ett sekel av Wallenbergfamiljen. De praktfulla salongerna har sett mången celebritet mingla. Både Frank Sinatra och Greta Garbo sägs ha bott här, dock inte samtidigt.

De många åren har slitit på hotellet, och vissa delar minner mer om svunna tider än man kanske skulle önska. För ett par år sedan fick hotellet dock nya ägare och omfattande renoveringar påbörjades för att återskapa dess forna glans.

Till lunchkaféet kommer både seglare och motorbåtsburna från skärgården för en maffig räkmacka eller en klassisk steak minute med pommes och bea. Kaféet ligger vägg i vägg med Grand Spa som domineras av en uppvärmd pool och en stor solterrass med vy över den glittrande Baggensfjärden. Spaet är även utrustat med en torrbastu, ångbastu och bubbelpool, liksom flera behandlingsrum.

På holmen utanför ligger en annan pärla med eko från förr, av entusiasterna kallat Saltis. Saltsjöbadens Friluftsbad byggdes i början på förra seklet och är ett av få kallbadhus i trä som fortfarande finns kvar på den svenska östkusten. Badet är inspirerat av de kurbad som var populära på kontinenten anno 1900. Framför finns en liten strand dit främst barnfamiljerna lockas. Här finns också två nakenbad, ett för damer och ett för herrar. Bägge har bastu och soldäck ut mot horisonten, liksom hopptorn för våghalsiga exhibitionister.

Tre andra havsnära spaupplevelser

Hotell Havsbaden i Grisslehamn

I Roslagens skärgård ligger nyrenoverade Grisslehamn havsbad, en gång tummelplats för den svenska societeten. Stort spa med pool, privata badkar och utesängar dolda av skira tyger.

Pris från 2 590 kronor för två inklusive frukost, middag och spa.

Yasuragi

På en hög höjd med utsikt över Stockholms inlopp ligger Japaninspirerade Yasuragi, med både vanliga pooler och onsenbad utomhus. Klädda i likadana blåvita badkimonos varvar man snabbt ned med aktiviteter som zenmeditation, yoga och qi gong.

Pris från 3 500 kronor för två inklusive frukost, middag och spa.

Varbergs Kusthotell

Varbergs Kusthotell är Sveriges enda spa med Thalassoterapi, en urgammal metod som bygger på avslappning genom behandlingar med havsvatten, havssalt, alger och lera. Här njuter man av pooler, bastu, kallbadhus och soldäck ut mot Kattegatts salta böljor.

Pris från 2 688 kronor för två inklusive frukost, middag och spa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!