Under måndagen kom det efterlängtade beskedet för de svenskar som suktat efter sol, bad och tzatziki: Svenska flygplan får landa på grekisk mark från och med den 22 juli. Och trots att våra grannländer mestadels har karantänskrav på ressugna svenskar tillåter flera länder vid Medelhavet svenska medborgare utan krav på karantän.
Trots det finns det fortfarande en hel del restriktioner kvar i turistländer som Spanien, Italien, Kroatien och Grekland, för att försöka hålla coronasmittan i schack. En av åtgärderna är bland annat krav på munskydd, vilket ändrats flera gånger och är en rejäl djungel för den som nu tänker ge sig ut på solsemester.
Regionala skillnader
I Spanien är kraven på munskydd reglerade regionalt, så beroende på var i landet du tänker resa, kan det finnas olika regler. Enligt utrikesdepartementet är det viktigt att hålla koll på reglerna i landet, eftersom restriktionerna kan ändras från dag till dag.
Generellt för landet gäller i nuläget munskydd i offentliga miljöer - även utomhus om det inte är möjligt att hålla 1,5 meters avstånd. Barn under sex år undantas från förbudet. Men det finns alltså regionala skillnader – i vissa regioner är reglerna hårdare. I provinserna Katalonien, Balearerna och Extremadura riskerar den som bryter mot förbudet att böta 100 euro, alltså drygt 1 000 kronor. Här gäller munskyddsförbud inomhus och utomhus i offentliga miljöer oavsett om man håller avstånd eller inte. Svenska ambassaden i Madrid noterar att striktare regler kan komma att införas även i regionerna Andalusien, La Rioja, Murcia, Aragonien, Kantabrien, Navarra och Asturien. Enda undantaget i de provinser som har krav på munskydd överallt i offentliga miljöer är för den som motionerar, ska äta eller bada.
Även i Italien, det land i Europa som var bland de första att drabbas av pandemin, är det regionala skillnader kring munskydd. Men huvudregeln i landet är ändå att munskydd gäller, bland annat om du ska åka kollektivt, vara inne i mataffären eller apoteket. I Lombardiet och Toscana är det hårdare regler, där är det munskydd som gäller så länge du befinner dig utanför din bostad. Men ambassaden i Rom uppmanar också resande att hålla koll på lokala nyheter och regionala myndigheter för att se vad som gäller i just den region som du reser till.
Grekisk kollektivtrafik
På andra sidan Adriatiska havet, i Kroatien, krävs också munskydd för den som ska röra sig i landets affärer och apotek. Likaså för resor i kollektivtrafiken. Ambassaden i Zagreb skriver också på sin hemsida att det rekommenderas av kroatiska myndigheter att munskydd används vid restauranger och kaféer.
Grekland är det senaste landet vid Medelhavet som öppnar upp för svenskar och vars övärld är ett vanligt charterresmål. Även här gäller det krav på munskydd för de som reser kollektivt i landet. Även flygplatser, taxibilar och alla vårdinrättningar har krav på munskydd.