Hyr in dig i en fyr

Att bo vid en fyr är en svårslagen upplevelse för den som söker avskildhet, fin utsikt och natursköna omgivningar. Här är fem höjdare.

Närsholmens fyr på Gotland har förvandlats till vandrarhem lagom till sommaren.

Närsholmens fyr på Gotland har förvandlats till vandrarhem lagom till sommaren.

Foto: Annika Goldhammer

Resa2020-07-27 08:45

1. Lotstornet, Landsort, Stockholms skärgård

Den långsträckta ön Öja, eller Landsort som den kallas i folkmun, är Stockholms skärgårds yttersta utpost i söder. Här har den 42 meter höga lotsutkiken, byggd i betongbrutalistisk stil, förvandlats till ett hotell med sex dubbelrum och en restaurang med storslagen utsikt över ytterskärgården. I närheten tronar Landsorts fyr, som anses vara Sveriges första. Under sommaren erbjuds visningar flera gånger dagligen.

Det finns mycket annat att upptäcka på ön, som en forskningsstation för ringmärkning av flyttfåglar, ett underjordiskt museum med militärhistoria från kalla krigets dagar och en charmig hamnby med restaurang och pub. Och eftersom hela ön är ett naturvårdsområde väntar fina naturupplevelser med karga klippor formade av inlandsisen.

Läs mer på g-mo.se

2. Pater Noster, Marstrand

I mer än ett sekel gav Pater Noster på ön Hamneskär utanför Marstrand i Göteborgs skärgård vägledning och hopp åt sjöfolk. I dess ljus byggde fyrmästarfamiljerna sina hem och skapade ett samhälle i miniatyr. Fyren ägs numera av Statens fastighetsverk och lagom till sommaren har ett gäng nya entreprenörer tagit över och ska förvandla platsen till ett nytt besöksmål med kafé och boende i den gamla fyrmästarbostaden. Sommarens gäster får en försmak av vad som komma skall och nästa år ska allt stå färdigt. Den prisbelönta designbyrån Stylt – som ligger bakom flera omtalade designhotell – ansvarar för inredningsdesignen, som är inspirerad av platsens natur, kulturhistoria och det utsatta läget i yttersta havsbandet.

Läs mer på paternoster.se

3. Närsholmen, Gotland

I våras blev Närs fyrplats på Närsholmen på sydöstra Gotland tillgänglig för betydligt fler när den gjordes om till vandrarhem i ett samarbete mellan Statens fastighetsverk och Svenska Turistföreningen. Den tidigare fyrvaktarbostaden rymmer numera tre rum med plats för tio gäster, plus allrum och självhushåll.

En kort cykeltur bort finns affär, rökeri, bageri, restauranger och gårdsbutiker. Det unika landskapet på halvön för tankarna till en savann. De blomrika ängarna hålls öppna av betande djur och en kust kantad av fina kalkstensstränder med raukar. Dessutom är det en av Sveriges bästa platser för fågelskådning.

Läs mer på svenskaturistforeningen.se

4. Smygehuk Fyr, Skåne

Smygehuk Fyr på Sveriges sydspets byggdes 1883 och är fortfarande i drift. Här erbjuds charmigt vandrarhemsboende i den gamla fyrvaktarbostaden. Några rum har utsikt mot fyr och hav, andra mot den omgivande parken.

I närheten finns en fiskehamn med fiskrökeri, kafé och ett gammalt hamnmagasin med konst och konsthantverk. Dessutom finns natursköna omgivningar som lockar till långpromenader längs havet.

Läs mer på svenskaturistforeningen.se

5. Aspö Lotstorn, Karlskrona

På ön Aspö i Karlskronas skärgård kan man checka in i det gamla lotstornet från andra världskriget. Här finns fem rum, samtliga med fönster åt alla fyra väderstreck och döpta efter den fyr man ser från respektive våning. Högst upp ligger Utkiken, ett rum med fenomenal utsikt över Blekinges kobbar och skär. En klar dag kan man se ända till Utklippan, den yttersta ön i Karlskrona skärgård.

I sommar har Lotstornet tagits över av nya ägare som har rustat upp rummen och planerar att öppna ett kafé.

Läs mer på lotstornet.se

RÄ. Första bildtexten har fått korrekt plats./Red.

Pater Noster ligger längst ut i havsbandet utanför Marstrand, på en av landets kargaste, mest vindpinade och utsatta platser.
Pater Noster ligger längst ut i havsbandet utanför Marstrand, på en av landets kargaste, mest vindpinade och utsatta platser.
Mer om fyrar

På Svenska Fyrsällskapets hemsida, fyr.org, finns tips på flera fyrar som erbjuder boende, både i Sverige och i Norden.

Den 15–16 augusti firas Internationella Fyrdagen på ett 70-tal platser runtom i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!