Det är som en tavla över temat svensk augustikväll. På Hotell Kosters stora terrass lutar sig människor tillbaka och njuter av utsikten över det spegelblanka Kosterhavet, där konturerna av holmar och skär vandrar bort mot Bohuskusten och södra Norge. Ovanför hela scenen hänger en nästan overkligt stor fullmåne.
Bartendern Ola Stawreberg står i baren och häller vant upp en öl. Han säger att han känner sig nöjd med sommaren 2020 hittills, trots coronapandemin.
– Det har varit över förväntan. Det är lite mindre folk på Koster i år men hotellet har i princip varit fullt. Precis som vanligt.
Spännande djurliv
Att Koster vanligtvis är en populär destination är inte svårt att förstå. Ögruppen några kilometer utanför Strömstad bjuder på sällsynt vacker natur vart man än kommer. En promenad längs kusten leder förbi ständigt nya bohuslänska scenerier med klipphällar, ljunghedar, sandstränder och fiskebodar.
Utanför imponerar Kosterhavet: vårt lands mest artrika hav med sälar, hajar, rockor, stora maneter och sjöstjärnor. Här finns faktiskt både koraller och fiskar som blågyltra och skärsnultra, vars färgmönster mer brukar förknippas med tropiska vatten.
I Kosterhavets nationalpark lever hela 6 000 arter, varav 200 är unika för området. Genom den djupa Kosterrännan mellan fastlandet och öarna strömmar salt och kallt vatten, som ger upphov till den unika marina miljön med många ovanliga djuphavsdjur.
Gratis besökscentrum
Mina upptäcktsfärder på Koster börjar i Ekenäs, en bra utgångspunkt med stor gästhamn, bra hotell och ett par fina restauranger. Ekenäs ligger på Sydkoster, den största ön i arkipelagen. Sydkoster och Nordkoster åtskiljs av ett smalt sund som förbinds av en liten linfärja. Än i dag lever en del av Kosteröarnas tre hundra bofasta på fiske, men turismen har sedan länge tagit över som huvudnäring.
I Ekenäs finns ett Naturum, ett gratis och bokstavligen levande besökscentrum som introducerar ögruppens fascinerande djur- och växtvärld. I centrets klapp-akvarium kan man känna på havskräftor, sjöstjärnor och havsanemoner. För barnen finns ännu en given aktivitet: krabbfiske på bryggan utanför. Spann och metlina finns att låna.
Efter besöket hyr jag cykel och rullar ut på Sydkosters pastorala slätt med kossor, får, ankor och gröna ängar. Ett lokalt kännartips tar mig till Långevik, som infriar löftet om att vara en smått magisk plats. Vid havet står ett par ensamma fiskebodar mot en fond av högresta nakna utomskär. Framför bodarna breder ett rödrosa brus av blommande strandtrift ut sig. Här stannar man gärna en stund.
Tillbaka vid huvudvägen går jag den långa trätrappan som leder upp på Valfjället, Kosteröarnas högsta punkt. Det visar sig vara väl värt besväret. Här får man ett formidabelt panorama över hela Kosterhavet med alla dess öar och skär. Utsiktsplattformen är försedd med skyltar som förklarar vad man har framför sig. Man ser ända bort till Oslofjordens inlopp och bergen i Sydnorge reser sig som en egen kontinent vid horisonten.
Gjort för cykel
Kosters vägar är behagliga att cykla på. Det finns få fullstora bilar på öarna. Nästan alla fordon är golfbilar. På Sydkoster kör Marcus Meder Koster Express, en charmig minibuss som trafikerar öns huvudvägar för en billig slant. Då ingår oftast en del gratis guidning.
– Jag brukar tipsa mina passagerare om alla intressanta genvägar. Det riktigt spännande ser du inte från huvudvägen. Sydkoster är verkligen en skattkista, men det är småvägarna som leder rätt, säger han.
Den som har för bråttom kan alltså missa det finaste.
På eftermiddagen blir det dags för Kilasand, områdets längsta och barnvänligaste sandstrand. Kring samma grunda bukt med mjuk sandbädd hittar man Bergdalens hotell och pensionat. Den utmärkta restaurangen serverar Kosters omtalade lammkorv och mycket annat gott. I Bokhandlarens pub serveras vin och drinkar men här finns också ett fullfjädrat antikvariat, inbyggt i den övriga verksamheten.
På Nordkoster drar vildare och mer orörda vandringsleder fram längs havet samt den inbjudande Basteviken, med badstränder och klipphällar. Längre ut bland klipporna kan man möta de respektingivande Kostergetterna, 31 jämtgetter av en utrotningshotad art lever på ön.
Vid det laget blir jag knappt förvånad. Det finns så mycket att upptäcka och göra på Koster att getter är precis vad man förväntar sig ska dyka upp.