Danmark
Goda besked: Hela Sverige är nu på den danska så kallade gula listan, vilket innebär att det är fritt fram för turistresor till vår södra granne. Resenärer som visar tydliga symtom på covid-19 vid inresa – så som hosta eller feber – kan dock nekas att korsa gränsen.
Det tidigare kravet på minst sex nätters vistelse har slopats, så nu går det även bra att ta en dagstur över sundet till exempelvis Köpenhamn.
För den som vill resa med kollektivtrafik eller taxi krävs munskydd i hela landet.
Norge
Norge går åt motsatt håll och har stramat åt sina restriktioner för svenskar som vill resa in i landet. Svenskar är välkomna – men för de allra flesta gäller tio dagars isolering vid ankomst.
Från och med 12 september kvalar endast sex svenska regioner in på den norska "gula listan" och är därmed undantagna karantänskravet: Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Värmland, Södermanland och Gotland. Svenskar från Jämtland och Örebro, som tidigare slapp karantän, är från och med 12 september rödlistade tillsammans med resten av landet.
Isolering innebär att resenären måste stanna på en och samma plats i tio dagar och inte gå ut, förutom för nödvändiga inköp av mat eller mediciner. Campingplatser är inte tillåtna karantänsfaciliteter, men däremot hotell.
Finland
Från och med lördag den 19 september blir det tillåtet för alla svenskar att resa in i Finland, enligt landets regering.
Sedan tidigare har svenskar tillåtits inresa om de äger fastigheter i landet eller bor i vissa specificerade gränsområden.
Hittills har Finland haft mycket stränga regler, med krav på två veckors isolering för resenärer från länder med fler än 8 nya coronafall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Den gränsen ska nu höjas till 25 nya fall – vilket gör att karantänskravet slopas för resenärer från till exempel Sverige, Norge och Tyskland.
Även i Finland rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken och på andra offentliga platser.
Tyskland
Positiva besked för den som funderar på en weekendresa till Tyskland i höst: svenskar är välkomna att resa in i landet. Har man vistats i ett land där coronarisken klassas som hög under de senaste två veckorna gäller dock stränga regler kring isolering och covid-19-test.
Resenärer uppmanas informera sig om eventuella lokala restriktioner, då det är de tyska delstaterna som individuellt ansvarar för smittåtgärder. I samtliga delstater måste dock munskydd bäras i kollektivtrafik och i butiker.
Har man inte koll på reglerna så kan det stå en dyrt. Den som inte bär munskydd där detta krävs får räkna med böter på minst 50 euro, motsvarande drygt 500 kronor.
Spanien
Höstsemester i Spanien? Trots ökad smittspridning i många europeiska länder står Spaniens gränser nu öppna för resenärer från EU och även från flera länder utanför unionen. Alla resenärer måste fylla i en hälsodeklaration som skrivs under elektroniskt och visas upp vid inresa – då ens hälsotillstånd även undersöks "visuellt" och i vissa fall med termometer.
Väl på plats är inrikes resande tillåtet, med några få undantag. Alla över 6 år måste dock bära munskydd i kollektivtrafik och på offentliga platser.
Det kan dock vara en god idé att inte resa i stora grupper. Exempelvis tillåts endast tio personer sitta vid samma restaurangbord.
Italien
Svenskar och de flesta andra EU-medborgare tillåts resa in i Italien, såvida resenären inte testat positivt för covid-19 under de senaste 14 dagarna och inte uppvisar några symtom inför avresa. Alla måste fylla i en hälsodeklaration som kan visas upp vid inresa samt vid eventuella poliskontroller på plats i landet.
Även i Italien är det obligatoriskt för alla över 6 år att bära munskydd på offentliga platser, både inom- och utomhus. I vissa butiker och på andra platser kan feberkontroller förekomma.
Storbritannien
Även Storbritannien öppnar nu sakta upp. Enligt de nya direktiven behöver den som reser från Sverige till delar av landet inte längre sitta i karantän vid ankomst. Regeländringen gäller från och med den 12 september.
I nuläget är det endast England och Skottland som har uppdaterat sina reserekommendationer.
Alla resenärer måste dock fylla i ett digitalt formulär inför inresa, där man bland annat måste uppge en adress för de första 14 dagarna i landet. Munskydd krävs i offentliga, avgränsade utrymmen.
Svenska UD avråder dock fortfarande från resor till Storbritannien, vilket kan påverka reseförsäkringar.
Frankrike
Frankrike har öppnat sina gränser mot samtliga EU-länder och flera andra länder. De flesta av de tidigare strikta restriktionerna i landet har lyfts och inrikes resor är åter fria. Munskydd är dock obligatoriskt vid resor i kollektivtrafiken.
Fortfarande är grupper större än tio personer förbjudna och bland annat nattklubbar stängda.
Vid inresa krävs ett så kallat resecertifikat som visas upp vid gränsövergången. Frankrike kräver även en deklaration där den inresande betygar att den inte har några symtom på covid-19. Dokumenten kan laddas ned från det franska inrikesdepartementets hemsida.