Natur och kultur i en skön mix

En skulpturpark i skogen, en konstsamling vid havet eller gatukonst under bar himmel. Runt om i landet finns flera utställningar för dig som vill uppleva natur och kultur samtidigt.

Jacob Dahlgrens färgstarka jätteskulptur på Wanås Konst i Östra Göinge.

Jacob Dahlgrens färgstarka jätteskulptur på Wanås Konst i Östra Göinge.

Foto: Annika Goldhammer

Resa2020-07-13 08:45

Coronapandemin har lett till en rad nya möjligheter i konstvärlden, som digitala utställningar och museivisningar. Dessutom har det skapats flera tillfälliga konstutställningar i det fria under våren, exempelvis grupputställningen "Tyst vår" som visades i skogen bakom Kaknästornet i Stockholm. Att ta del av konst utomhus ger fler dimensioner till upplevelsen – och ibland är det dessutom helt gratis.

Här är fyra natursköna tips.

1. Wanås Konst, Östra Göinge, Skåne

Wanås är en svårslagen konstdestination sommartid. I parken runt godset och i den omgivande bokskogen visas konst i världsklass av svenska och internationella konstnärer, främst skulpturer och installationer. Den permanenta samlingen består av 70 verk, däribland Ann-Sofi Sidéns kissande bronsstaty, Yoko Onos önsketräd och Marianne Lindberg De Geers ljudinstallation med rop efter mamma och pappa. Årets utställare är den koreanska konstnären Kimsooja, som utforskar kopplingen mellan måleri och textil.

Här finns också ett högklassigt hotell, restaurang och butik.

Läs mer på wanaskonst.se

2. Pilane, Tjörn

Arkeologiska utgrävningar har visat att Pilane vid havet på Tjörn var en bo- och mötesplats redan för 4 500 år sedan. I dag är det historiska landskapet ett kulturarv och sedan 2007 arrangeras en skulpturutställning med verk av internationella konstnärer varje sommar. Konsten visas bland betande får och med storslagen utsikt över den bohuslänska skärgården.

I närheten finns också det vackert belägna Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. På Västsveriges hemsida finns en guide till en konstrunda som inkluderar dem båda.

Läs mer på pilane.org och vastsverige.com.

3. "Turbulences", Djurgården, Stockholm

Sedan år 2016 har naturen runt Djurgårdsbrunnsviken i Stockholm kompletterats med skulpturutställningar. Årets heter "Turbulences" och består av sex monumentala skulpturer inspirerade av naturens rörelser, av den New York-baserade 73-åriga skulptören Alice Aycock. De är placerade på ömse sidor av kanalen och sträcker sig upp i Rosendals fina trädgård.

Varje dag klockan 13 ges en guidad visning med en introduktion till konstnären.

Läs mer på kungligaslotten.se

4. Kivik Art Centre, Skåne

Strax norr om nationalparken Stenshuvud på Österlen i Skåne har Kivik Art Centre verkat i gränssnittet mellan skulptur, arkitektur och natur sedan 2007. Här finns monumentala verk, som arkitekten Gert Wingårdhs 18 meter höga "Himlatrappan" och konstnärsduon David Chipperfield och Antony Gormleys utsiktstorn i betong. Bland årets nyheter märks Maria Finn och Jacob Kamps Ruta, med verk som bjuder in besökarna att ströva i ett vetefält som skiftar utseende med tiden.

Läs mer på kivikart.se

Kultur och natur möts på Wanås Konst. Skulpturparken är öppen alla dagar året runt.
Kultur och natur möts på Wanås Konst. Skulpturparken är öppen alla dagar året runt.
Konst mitt i stan

Borås är en av landets främsta städer för gatukonst. Att vandra i stadskärnan är som att gå runt i ett gigantiskt galleri, med skulpturer, installationer och gigantiska muralmålningar. I en rondell i centrum står ett av stadens mest kända verk, en gigantisk Pinocchio som skapades av konstnären Jim Dine i samband med Borås första skulpturbiennal år 2008. Ett annat återkommande konstevent är gatukonstfestivalen "No limit", som arrangeras den 17–20 september i år.

Läs mer på boras.com och nolimitboras.com.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!