Nöjesparkerna som håller dörrarna öppna

I år har flera av landets stora nöjesparker tvingats stänga på grund av coronakrisen. Men med besöksbegränsningar och förbokningar kan en del av dem trots allt välkomna gäster.

I High Chaparal kan alla som vill prova på det krävande cowboy-yrket.

I High Chaparal kan alla som vill prova på det krävande cowboy-yrket.

Foto: Patrik Svedberg

Resa2020-07-08 08:35

Sommar, sol, glass – och äventyr. Nu stundar den tid då familjens yngre medlemmar ser fram mot upplevelser och lek. Alla barnfamiljer vet vilken succé det är att åka till en nöjespark för en dag eller två. Det blir ofta höjdpunkten på sommarlovet.

Sverige har gott om roliga aktiviteter för barn. Det myllrar av djurparker, äventyrsbad, sommarland och museer. I år är det dock inte lika lätt att välja. Den 22 juni kom beskedet från regeringen att verksamheter som samlar mer än 50 besökare måste fortsätta att vara stängda, vilket har lett till att både Gröna Lund och Liseberg har fått ge upp säsongen. Även andra välkända nöjesplatser, som Skara Sommarland och Astrid Lindgrens Värld, har meddelat att de håller stängt resten av året.

Begränsningar

Men bara lugn. Många anläggningar har gjort bedömningen att de kan hålla öppet i begränsad omfattning. Kolla upp vad som gäller innan du ger dig iväg. Du bör också räkna med restriktioner vad gäller antalet besökare, krav på förbokning och speciella regler vid enskilda attraktioner. Å andra sidan lär parkerna ha sällsynt lite trängsel och ofta sälja sina inträden till reducerade priser.

Restriktionerna betyder också att flera stora djurparker håller delar av sina nöjesparker stängda medan besökare är välkomna till själva djurparksdelarna.

Här är några av Sveriges barnnöjen som är öppna under sommaren 2020.

+Kolmårdens Djurpark

Kolmården, strax norr om Norrköping, är Nordens största djurpark. Delar av nöjesparken är tills vidare stängd, som åkattraktionerna i Marine world och Bamses värld. Men mycket är öppet, meddelar parken, som safariparken och djurparken – med 60 olika djurarter – samt Wildfire, den spektakulära berg- och dalbanan. Entré för barn är 269 kronor och för vuxen 329. Förbokning krävs.

För öppettider med mera, läs mer på kolmarden.com.

+Leksand Sommarland

En av Dalarnas större turistattraktioner är Leksand Sommarland. Parken har ett vackert läge vid Siljans strand och har aktiviteter för alla åldrar. I år är runt hälften av de 45 attraktionerna är öppna, bland annat höghöjdsbanan, alla pooler, klätterväggen, piratborgen och äventyrsstigen. Priset är 150 kronor per person, barn som vuxen.

Läs mer på leksandresort.se/sommarland.

+Busfabriken

Perfekt för en regnig dag. Busfabriken är en kedja med inomhuslekland som finns i sju svenska städer; Halmstad, Helsingborg, Malmö, Linköping, Karlskrona, Uppsala och Norrköping. Här möter du ett hus fullt av roligheter och med möjlighet att ha kalas i lokalerna. Är öppet med ett begränsat utbud, nya rengöringsrutiner och en meters avstånd som regel. Busfabriken i Helsingborg har blivit utsedd till landets bästa familjeaktivitet inomhus sju gånger.

Entrén är 85–159 kronor beroende ålder. Vuxna går in gratis.

Läs med på busfabriken.se

+High Chaparral

Det riktiga vilda västern ligger i Kulltorp nära Gnosjö i Småland. Ända sedan ”Big Bengt” Erlandsson startade stället i början av 1960-talet har cowboytemat byggts ut. Numera finns en hel stad med 250 byggnader, inklusive hotell för den som vill övernatta. Shower liksom ponnyridning, ånglok, hjulångare, guldvaskning, bisonoxar på Indianön med mera ingår i priset.

Entréavgiften är mellan 265 och 345 kronor. Barn under 100 centimeter går in gratis. Boka i förväg.

Läs mer på highchaparral.se.

+Kneippbyn

Gotlands stora nöjesfält ligger tre kilometer söder om Visby. Med 85 000 besökare per år är det öns populäraste barnaktivitet. Det är öppet i sommar men undantag för vissa av attraktioner. De som är öppna är bland andra Badlagunen, Shark River samt vid Pippis Villa Villerkulla, huset som var med i filmen och tv-serierna. Pippishowerna är inställda.

Nöjesparken är indelad i två sektioner, Sommarland och Vattenland. Entré till Sommarland kostar 175 kronor och Vattenland 220 kronor.

Läs mer på kneippbyn.se.

+Halmstads Äventyrsland

Ett av Sveriges mest populära äventyrsland. Här finns ett brett utbud av aktiviteter för barn i alla åldrar, som dinosauriepark, vattenland, karusellpark, piratborg och sagoland. Begränsningar på antalet besökare gäller på tivolidelen. Ett par av vattenattraktionerna är dessutom stängda.

Öppet till och med 16 augusti samt vissa helger. Kostnaden är 150 kronor per person. Alla under 90 centimeter har fri entré.

Läs mer på aventyrslandet.se.

+Tom Tits Experiment

Den prisbelönta och omskrivna naturvetenskapliga upplevelseparken Tom Tits i Södertälje har stängt alla inomhusutställningarna för resten av året. Men den 8 000 kvadratmeter stora utomhusdelen är öppen och innehåller mängder av experiment för den nyfikne. Här kan man dessutom möta verklighetstrogna dinosaurier i naturlig storlek.

Vuxna betalar 150 kronor och barn 120. Är man under två är det fri entré. Förköp är ett måste.

Läs mer på tomtit.se.

+Nordiska museet, Stockholm

Allt fler av landets barnvänliga museer har öppnat sin verksamhet. I Nordiska museets pampiga museibyggnad i Stockholm finns nu en helt ny utställning, invigd 1 juli, för barn i åldrarna 8–12 år. Den heter "Tidsvalvet" och beskrivs som en resa i tiden.

Barnen betalar 60 kronor och vuxna 140. Förköp går endast att göra på hemsidan.

Läs mer på nordiskamuseet.se.

Höghöjdsbanan på Leksand Sommarland.
Höghöjdsbanan på Leksand Sommarland.
Viktigt att veta

I sommar ska vi fortsatt hålla avstånd till andra för att förebygga smittspridning. Som tidigare gäller det också att stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, hosta och nys i armvecket och undvika att röra vid ögon, näsa och mun.

Undvik nära kontakter med människor som du inte umgås med normalt, både under resan och på ditt resmål.

Det är fortsatt förbud mot trängsel på barer och kaféer.

Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

Du har ett personligt ansvar att resa så smittsäkert som möjligt.

Källa: Folkhälsomyndigheten


Tre länkar till barnnöjen

En regnig, tråkig eller kall dag kan behöva muntras upp. Här är tre sajter med idéer, tips och inspiration för barnfamiljer. De innehåller reseberättelser samt tips på hur du packar, hur du skyddar dig mot mygg och hur du hittar närliggande attraktioner med mera.

1. barnsemester.se

2. barnreseguiden.se

3. barnensturistguide.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!