Begränsningarna träder i kraft söndagen den 14 februari och ska gälla fram till den 31 maj i år.
Orsaken är rädsla för de nya virusmutationerna och att smittspridningen ligger på fortsatt hög nivå.
– Det finns risk för en tredje våg och läget kan snabbt försämras, sade socialminister Lena Hallengren (S) när åtgärden presenterades i tisdags.
Operatörerna får från och med nu bara sälja biljetter till hälften av de tillgängliga sittplatserna på aktuella linjer. Dock gäller biljetter som redan bokats, även om de leder till att mer än hälften av platserna blir upptagna.
Mer än halvfulla
Hittills har SJ haft en maxnivå på cirka 65 procent sålda platser så resenärer kan fortfarande hamna på tåg som är mer än halvfulla.
– Det är viktigt att man inte har felaktiga förväntningar. Redan sålda resor kommer att kunna genomföras och det kommer att synas inte minst under sportlovsresandet, säger Tobbe Lundell som är presschef på SJ.
SJ flaggade också inför införandet av förordningen om att det finns många tåglinjer, även över 15 mil, där folk reser på obokade platser och där det blir svårt att se till att endast 50 procent av platserna utnyttjas.
Ta ansvar
– På alla de avgångarna räknar vi alla resenärer för att ha koll på om vi behöver göra förändringar i vår trafik. Vi vet att det i nuläget är väldigt få avgångar som har mer än 50 procents beläggning, säger Tobbe Lundell.
Men för att det ska fortsätta så poängterar han den enskilde resenärens ansvar.
– Man ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bara genomföra nödvändiga resor.
Operatörerna har ansvaret för att se till att tågen och bussarna verkligen inte blir fulla mer än till hälften. Och det är länsstyrelserna som ska övervaka att reglerna följs.