Platser du måste se i Sverige

I år har många semesterfirare fått anledning att upptäcka nya delar av Sverige. Men vilka favoritresmål har experterna – de som har som jobb att få fler att upptäcka vårt avlånga land?

Soteleden är ett bra sätt att upptäcka det unika landskapet i Sotenäs i Bohuslän.

Soteleden är ett bra sätt att upptäcka det unika landskapet i Sotenäs i Bohuslän.

Foto: Jonas Ingman

Resa2020-08-10 08:40

Årets industrisemester är slut och många har säkert redan hunnit utforska nya Sverigefavoriter. Men även om sommarsemestern är över kan det vara läge att fundera på nästa svemester, oavsett om det blir under sensommaren, i höst eller nästa år. Här delar några Sverigeexperter med sig av sina personliga smultronställen.

Maria Ros Jernberg, generalsekreterare/vd för Svenska Turistföreningen

1. Saltoluokta Fjällstation – en helt magisk plats året om, belägen vid världsarvet Laponia. Att få kliva av båten vid bryggan och se ut över fjälltopparna är svårslaget.

2. Söderåsens nationalpark och Villa Söderåsen i Röstånga – här vaknar du upp i ett sagolikt hus från 1904, njuter av en vällagad frukost och kliver sedan rakt ut i Söderåsens nationalpark. Avrunda dagen med ett dopp i den trolska Odensjön.

3. Omberg vid Vätterns strand – vackra vyer över sjön och fantastisk vandring. Här finns något för de flesta: vandring, paddling, zipline och Ellen Keys Strand. På vägen till eller från Omberg är det obligatoriskt med ett stopp på Centralkonditoriet i Väderstad.

Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen

1. Sotenäs, Ramsvikslandet och Smögen i Bohuslän – vida vyer, kala och vackra klippor, salt och klart vatten, den fria horisonten och mosaiklandskapet som består av strandängar, berg och betesmarker. Soteleden är ett mycket bra sätt att uppleva den här platsen.

2. Laponia – jag har några mycket fina och vackra minnen från vandringar i Padjelanta, Sarek och Staloloukta vid sjön Virihaure som är Sveriges vackraste sjö. Här finns de fria vidderna, skönheten och känslan av vildmark.

Lars Lundström, generalsekreterare Friluftsfrämjandet

1. Tyresta nationalpark – storskog och urskog, men så nära storstaden. Efter 30 minuters vandring är du ute i orörd natur. Tänd en eld, laga mat, sov i vindskydd och bada i en sjö – givetvis på avsedda platser.

2. Hållö – sista utposten i Västerhavet. Magiska bad, fri horisont och härligt lugna kvällar. Sov gärna över på vandrarhemmet.

3. Stora Brandholmen, Stockholms Skärgård – vilt och avskilt, och ofta kan man hitta en egen klippa.

Fredrik Brändström, chefredaktör Vagabond

1. Luleå skärgård – min barndoms skärgård som jag återvänder till varje sommar. En oexploaterad övärld med vacker natur och fina stränder.

2. Morups Tånge, Halland – vindpinade hedar och doft av tång. På denna plats mellan Varberg och Falkenberg hittar jag alltid lugnet i tillvaron.

3. Kullaberg och Bjärehalvön, Skåne – Dessa två halvöar i nordvästra Skåne bjuder på vild natur, fina stränder och sköna matupplevelser. Ett riktigt guldkorn!

Marie Kjellnäs, chefredaktör Utemagasinet

1. Grövelsjön – en pärla i norra Dalarna med genuin och prestigelös stämning. Längdspåren mellan snällfjällen är många och superfina – och på andra sidan norska gränsen finns vassare fjäll för toppturer.

2. Karlskrona skärgård – här finns en otroligt vacker skärgård och intressanta historiska miljöer. Ett tips är att paddla runt bland de 33 inre öarna där man spritt ut stadsbebyggelsen – missa inte de fina gamla husen på Björkholmen och Saltös vackra klippor.

3. Höga kusten – Skuleskogens nationalpark är en personlig favorit – jag kan aldrig se mig mätt på utsikten från Slåttdalsberget, ut över Bottenhavet. Bo med skön äventyrskänsla i Friluftsbyn i Docksta.

Maria Ros Jernberg reser gärna till Omberg vid Vätterns strand i Östergötland.
Maria Ros Jernberg reser gärna till Omberg vid Vätterns strand i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!