Det är genomgripande lättnader som genomförs. Följande gäller enligt FHM:
* Svenska och nordiska medborgare kan resa in Sverige utan krav på negativt test.
* Övriga utländska medborgare måste fortfarande visa upp ett negativt covid-test vid ankomst.
* Symtomfria svenska och utländska medborgare som reser in i Sverige från länder inom EU, EES, Schengen, Storbritannien och ytterligare några länder behöver inte testa sig vid ankomst och igen efter fem dagar eller isolera sig i sju dagar.
Ensidigt beslut
Vad gäller regeringsbeslutet om covidtester från och med den 31 maj är det tillsvidare ensidigt. Inrikesminister Mikael Damberg (S) har inga tydliga tecken på att övriga Norden kommer att tillåta fritt resande från Sverige.
– De nordiska länderna har inte signalerat att de är beredda att ta det här steget som Sverige nu tar, men vi vet att de har ambitionen att återgå till ett mer öppet Norden, säger han när beslutet meddelas på en pressträff.
Övriga nordiska länder har informerats om det svenska beslutet.
– Jag vet att de vill öppna upp när så är möjligt. Vi har haft högre smittspridning och det är ett argument för att man haft tuffare regler. Vi har respekt för att de nordiska länderna fattar sina egna beslut, säger Damberg.
Välkommet besked
På Sydsvenska handelskammaren är man nöjd med dagens besked.
– Alldeles utmärkt, det var på tiden. Det har varit väldigt oroande att det nordiska samarbete i det närmaste har frusit till is under pandemin. Jag tror att det är oerhört viktigt att vi återgår till den fria rörligheten där man kan resa mellan länderna och jobba, säger Stephan Müchler, vd för Sydsvenska handelskammaren.
Han menar att det nu är av yttersta vikt att återställa förtroendet hos dem som i framtiden ska välja att jobba på andra sidan gränsen.
– Det förtroendet har politiken på ömse sidor av gränsen urholkat och nu är det viktigt att man snabbt skapar samförstånd och system som gör att man kan hantera kommande kriser utan att stänga gränser.
Hoppas på återgång
Även i Värmland jublas det över regeringens initiativ. I Eda kommun ligger det stora köpcentret Charlottenberg som normalt fall lockar många norska gränshandlare. Johanna Söderberg (C), kommunstyrelsens ordförande, är positiv till lättnaderna.
– Det är fantastiskt om världen kan börja normaliseras för våra handlare och serviceföretag, säger hon.
Samtidigt krävs att Norge tillåter sina invånare att resa tillbaka efter ett besök i Sverige för att beslutet ska få effekt, framhåller hon.
– Om gränser bara är öppen åt ena hållet så kommer de ju inte hem igen.
"Ökad rörlighet"
Så låter det även på gränsen till Finland.
– Det är klart att vi kommer att se en ökad rörlighet över gränsen. Samtidigt har Finland skärpt restriktionerna. Där måste man lämna prov i samband med att man reser in i landet, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda.
Han hoppas på en återgång till det normala, men understryker att situationen i Norrbotten är ansträngd.
– Nu tror jag att man kommer att vara frivilligt försiktig från finsk sida så länge vi har en stor smittspridning i Norrbotten, säger han.
Rättad: I en tidigare version fanns oklarheter i de nya inresereglerna, såsom de formulerats av Folkhälsomyndigheten.