Res till Sveriges bästa vågor

Längtar du också efter saltstänk i håret och att känna friheten i att glida fram över vattnet? Besök landets bästa vindsurfingstränder. Sporten passar både nybörjare och erfarna.

Kristoffer Kjaerran har jobbat som instruktör i fem år. Han tycker att sommarsemestern är en perfekt tid att lära sig vindsurfa.

Kristoffer Kjaerran har jobbat som instruktör i fem år. Han tycker att sommarsemestern är en perfekt tid att lära sig vindsurfa.

Foto: Tove Kjaerran

Resa2020-08-17 08:11

– För min del förstår jag inte hur man kan testa vindsurfing och inte fortsätta. Det är en sådan naturupplevelse och så träffar man likasinnade människor, säger Kristoffer Kjaerran.

Han har jobbat som instruktör i Lomma vindsurfingklubb, en av landets största skolor, i fem år. Klubben har funnits sedan 1980 och håller till i Lomma och Habo Ljung på den skånska västkusten.

– Där har vi platt vatten och det är grunt, så det är riktigt optimalt för att testa. Det behöver blåsa tre meter per sekund eller mer för att det ska gå att vindsurfa, annars får man ingen styrfart, säger han.

Mer i naturen

I sommar märks ett stort uppsving av bokningar och förfrågningar.

– Det är dubbelt så många som har hört av sig. Det är lätt att hålla avstånd ute på vattnet, så det är coronasäkert och sedan tror jag att folk överlag vill vara ute mer i naturen, säger Kristoffer Kjaerran.

Att glida fram över vattenytan med bräda och segel kräver både fokus, styrka och teknik. Som utövare jobbar man med att balansera de olika elementen – vinden och vågorna, och dessutom seglet och sig själv. När man bemästrar utmaningen kan man bli ett med naturen och njuta av fartkänslan och adrenalinpåslaget. Men i början hör det förstås till att ramla i vattnet. Då är det bara att ta sig upp på brädan och börja om igen. Tröskeln för att prova behöver inte alls vara hög.

– Vi har ett rejält åldersspann hos deltagarna, från sju till 85 år. På nybörjarkurserna brukar de äldsta vara omkring 65, men en erfaren surfare i klubben är snart 90 år. Det är aldrig för sent att testa, säger Kristoffer Kjaerran.

Bra träning

Många vindsurfingsällskap erbjuder kurser för nybörjare där hyra av all utrustning ingår, från våtdräkt till bräda och segel. Undervisningen brukar börja på land med teori och säkerhet följt av test på en simulator innan surfarna ger sig ut på vattnet.

– Man behöver ha lite koll på vind och väder. Men när man väl har lärt sig är det inte särskilt belastande för kroppen, det är väldigt bra träning. Jag vindsurfar hellre alla dagar i veckan än går till gymmet, säger Kristoffer Kjaerran.

Sveriges kuststräckor bjuder på flera bra områden för vindsurfing, som Österlen i Skåne, Bjärehalvön, västkusten och Varberg. Öland och Gotland är förstås också självklara tillhåll.

För nybörjare tycker Kristoffer Kjaerran att sommarmånaderna är bästa tiden att börja vindsurfa. Men för den som blir riktigt biten kan säsongen förlängas betydligt. Själv ger han sig gärna ut året om, även när det är bitande kyliga vindar.

– Det gäller bara att ha rätt utrustning.

Varför inte boka nästa semesterresa till någon av våra kuster där vågorna går höga?
Varför inte boka nästa semesterresa till någon av våra kuster där vågorna går höga?
Här kan du vindsurfa

Testa ett prova-på-tillfälle eller en nybörjarkurs. Det brukar också gå att boka en personlig instruktör för att ta sitt surfande till nästa nivå. Här är några platser där du kan vindsurfa:

+Lomma och Habo Ljung, norr om Malmö. På lommavindsurfing.se finns information om kurser och evenemang.

+Apelviken i Varberg omnämns inte sällan som Sveriges bästa surfingställe med bra vindförhållanden och långa stränder. Kurser erbjuds bland annat hos Surfers Center (surferscenter.se).

+ Dalarö, utanför Stockholm, är en skärgårdspärla lämplig för vattensporter. Dalarö Surf Point (dalarosurfpoint.se) erbjuder både vindsurfing och kurser i stand up paddleboard, SUP.

+ Gotland. Kurser finns bland annat hos Windsurf Gotland (windsurfgotland.se).

+Göteborgs Windsurfing Club (gwc.se) håller till i Fiskebäcks småbåtshamn i Göteborg.

+Saltsjöbadens Windsurfingklubb ordnar kurser vid Erstaviksbadet, Nacka.

+Öland. Surfers Center Öland (surferscenteroland.se) erbjuder både kurser och privatlektioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!