Sätt guldkant och bo på ett slott

Byt verklighet och bo på klassisk mark. En slottsweekend är ett svårslaget sätt att förhöja semestern med hjälp av historiskt intressanta miljöer, utsökt mat och en anrikt glänsande guldkant på tillvaron.

Rånäs slott utanför Rimbo i Uppland byggdes år 1833.

Rånäs slott utanför Rimbo i Uppland byggdes år 1833.

Foto: Linda Pauline

Resa2020-07-15 07:45

Du kanske vill överraska någon, längtar efter miljöombyte eller bara vill ha en skön helg? Ibland kan man behöva något extra i tillvaron. Att ta in på ett av Sveriges alla slott är förmodligen långt ifrån den vardag som du annars befinner dig i. Förutom den historiska miljön är slotten ofta belägna i vackra omgivningar med promenadvänliga områden och inte sällan ligger de vid vattnet. Många av de lyxiga härbärgena satsar på en unik tillvaro för sina gäster, med exklusiva middagar, lokala delikatesser samt annorlunda aktiviteter.

Jag packade min väska och gav mig i väg.

Vita hästar

Bilhjulen knastrar över grusvägen genom allén. Mellan träden uppenbarar sig en ljusmålad byggnad från 1833 i senempirisk stil. Rånäs slott utanför Rimbo i Uppland ligger onekligen vackert.

Jag kliver in i en stor hall inspirerad av både Drottningholms slott och italienska förlagor. Innanför ligger matsalen, ett rum med originalmålningar på både väggar och tak. Salen leder ut mot trädgården och härliga vyer över sjön Skedviken. Ett par vita hästar skrittar runt i en hage nere vid vattnet.

Slottschefen Ulf Wisell pekar ut ett kyrktorn som sticker upp ur grönskan på andra sidan viken.

– Där har vi Fasterna kyrka, där många gifter sig för att sedan övernatta på slottet.

Varma tallrikar

Rånäs byggdes av riksmarskalk Axel Didrik Reuterskiöld och var i släktens ägo långt in på 1900-talet. I dag är konferenser en del av huvudverksamheten, liksom weekends och bröllop. Här finns ett spa och sjöbastu. Stämningen är familjär och Ulf Wisell berättar om att en riktigt bra dag på slottet är när han hör sorlet och skratten från gästerna och vet att allt fungerar.

– När det är precis så mycket att göra att man hinner med allt som ska hinnas med. Då är det som bäst.

Vi vandrar runt i slottets alla delar. Alla sovrum är unika med egna möblemang. I den övre matsalen pekar Ulf på några cirkelrunda hål högt upp på väggen. De infällda hyllorna i kakelugnarna är till för att värma tallrikar. Bakom väggen satt musiker och spelade när herrskapet Reuterskiöld åt middag, berättar han.

Slottsspöken

Musiken har varit ett tema för Rånäs även på senare tid. Många kända svenska artister har uppträtt här genom åren, bland andra Carola och Mikael Rickfors.

På vinden finns det avlånga rummet ”1844”. Där råder en mystisk och säregen stämning, inte minst genom en utställning med ett antal dockor i naturlig storlek och många tidstypiska föremål. I ett hörn står en bäddad säng, trots att vindsrummet känns kusligt nattetid.

– Vi bjuder på ett presentkort om man vågar sova här, säger Ulf med ett leende.

Några slottsspöken har han dock inte sett till. Men att det är spökfritt är han inte helt säker på.

– Vi har en del som har rapporterat osynliga hinder i vissa rum. Så man vet aldrig…

Konferenser och bröllop är gemensamt för de flesta av slotten i landet som bedriver verksamhet. Många erbjuder också weekendpaket med måltider, möjlighet till spa, relaxavdelning och andra aktiviteter.

Här är några av Sveriges alla slott och herrgårdar för den som vill sätta lite guldkant på tillvaron:

Södertuna slott

Ligger utanför Gnesta i natursköna Sörmland. Slottet rymmer fem gemak och 64 dubbelrum, några med utsikt mot Frösjön. Här finns relaxavdelning med bastu, badtunna och pool. Södertuna har utsetts till årets slottshotell fyra år i rad, av bokningssajten Hotelspecials.

Dubbelrum från 1 790 kronor.

Läs mer på sodertuna.se.

Bäckaskog slott

Ligger vid Ivösjön i nordöstra Skåne, känt från tv genom SVT-programmen "Stjärnorna på slottet" och "Antikrundan". De äldsta delarna tillhörde ett kloster på 1200-talet medan själva slottet byggdes 1640. Bastu med jacuzzi, cyklar, kanoter samt insjöstrand med badbrygga är några av tillvalen här.

Dubbelrum från 1 750 kronor.

Läs mer på backaskogslott.se.

Teleborgs slott

Det spektakulära Teleborgs slott utanför Växjö byggdes år 1900 av greven Fredrik Bonde i en romantisk medeltida stil. Det var en bröllopsgåva till hans hustru Anna Koskull. I dag är det ett av Växjös främsta hotell med sagolika och välbevarade interiörer. Utsedd till ”Kronobergs största underverk” i en omröstning.

Dubbelrum från 1 545 kronor.

Läs mer på teleborgsslott.com.

Thorskogs slott

Vid Göta älv, trettio minuter norr om Göteborg, är Thorskogs slott beläget. Med sina tinnar och torn, personligt inredda rum och salonger samt sin utsökta mat utsågs slottet till årets slottshotell 2019 av bokningssajten Hotelspecials. Ett stenkast från slottet breder Svartedalens naturreservat ut sig med fina vandringsleder.

Dubbelrum från 2 590 kronor.

Läs mer på thorskogsslott.se.

Husby Säteri

Husby Säteri inbjuder till en välbevarad slottsmiljö från 1795, belägen en mil utanför Söderköping nära Sankt Anna Skärgård. Här kan man prova en helg med bland annat ryttaryoga och golf.

Dubbelrum från 1 495 kronor.

Läs mer på husbysateri.se.

Häckeberga slott

Slott på en ö i Häckebergasjön utanför Genarp i Skåne, omgiven av bokskogar. Nuvarande byggnad i fransk senrenässansstil uppfördes på 1870-talet och ersatte en tidigare borg från 1500-talet. Här kan man bo i slottet eller i jaktpaviljongen.

Dubbelrum, inklusive fyrarättersmiddag, från 3 222 kronor.

Läs mer på hackebergaslott.se.

Görvälns slott

I Stockholmstrakten ligger detta bekväma och i sammanhanget prisvärda alternativ. Det lilla slottet från 1673 är mer likt en herrgård och marknadsför sig som ett boutique-hotell. God mat och överdådig inredning delar Görväln med de andra slotten.

Dubbelrum från 1 160 kronor.

Läs mer på gorvalnsslott.se.

Matsalen på Rånäs slott har sina originalmålningar från tidigt 1800-tal kvar.
Matsalen på Rånäs slott har sina originalmålningar från tidigt 1800-tal kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!