Se Sverige från sadeln

Intresset för cykling har skjutit i höjden. Den som vill trampa fram med största möjliga garanti till upplevelser ska ta sig an Sveriges utmärkta nationella cykelleder.

En paus nära Öresundsbron på Sydkustleden.

En paus nära Öresundsbron på Sydkustleden.

Foto: Apelöga/Region Skåne

Resa2020-08-05 09:05

Cykling är frihet i egen takt. Att tyst glida fram genom ett sommarlandskap, i en fart som gör att man hinner ta in allt inklusive dofterna från vägrenens blommor, och detta dessutom med känslan av ett bra träningspass i kroppen – det är en upplevelse som cykling kan ge.

Cykelförsäljningen har ökat markant under 2020. När utlandsresor ser ut att bli svåra att genomföra under lång tid framöver köper allt fler svenskar nya bra cyklar och funderar på att trampa sig igenom semestern. Otaliga fina stråk väntar i vårt land, men långtifrån alla vet att Sverige dessutom har några fina nationella cykelleder.

Hög kvalitet

Vad är en nationell cykelled? Det är en certifiering från Trafikverket som intygar att sträckan har en särskilt hög kvalitet. Hittills har tre leder fått denna status; Kattegattsleden genom Halland till Göteborg, Sydostleden från Växjö ned till östra Skåne samt Sydkustleden i södra Skåne. En fjärde led, Göta kanal-leden, väntas bli nationell cykelled nästa år.

Ales stenar

Sydkustleden består av sex etapper fördelade på 260 kilometer. Med behagligt små höjdskillnader passerar leden förbi oavbrutet intressanta omgivningar. Under första etappen stöter man på Sveriges största fornlämning Ales stenar. Andra höjdpunkter är rökeriet vid Smygehuk, det imponerande 1600-tals-slottet Marsvinsholm, fågelskådningen vid Falsterbo, Höllvikens skulpturpark, storstaden Malmö och en lockande avstickare till vackra ön Ven.

Lina Jönsson är projektledare för cykellederna i Region Skåne och säger att fördelarna med nationella cykelleder är betydande för cyklisterna.

– Man vet att det finns bra kartmaterial och information att tillgå, att leden har hög trafiksäkerhet, att den underhålls kontinuerligt, att det finns tydliga skyltar och markeringar och att någon har tänkt på att man ska passera en mängd fina sevärdheter, restauranger, caféer och boenden.

Sju etapper

Får man inte nog av att se södra Sverige från sadeln kan man också ta sig an Sydostleden. Den slingrar sig 270 kilometer från Växjö till Österlen och bjuder på såväl småländska urskogar som skärgårdsnatur och fruktodlingar. Med lite planering går Sydostleden utmärkt att kombinera med den nyinvigda vandringsleden SL6 ”Vattenriket” som sträcker sig genom våtmarker och naturskyddade kustområden mellan Kristianstad och Nyehusen.

Ta pauser

Varför man ska välja att cykla just Sydkustleden och Sydostleden råder det ingen tvekan om, enligt Lina Jönsson.

– För variationsrikedomens skull. Under dryga 50 mil får du uppleva allt från djupa skogar, hav och kust till idylliska byar och spännande storstad. Glöm inte att ta många pauser utmed lederna för att bara stanna upp och njuta. Det är resan som är målet i detta fall!

Vare sig Sydkustleden och Sydostleden kan beskrivas som fysiskt krävande. Båda är överlag flacka och lättcyklade.

Längs Sydkustleden kan dock vinden vara en utmaning – men här kommer ett supertips: märker du att det är kraftig motvind, ta då med cykeln på tåget för endast 20 kronor och cykla sedan i motsatt riktning än vad du först tänkt, så får du uppleva samma sträcka fast i medvind!

Sandstränder

En annan pärla är Kattegattsleden, som valdes till Europas bästa cykelled 2018. Sträckan går mellan Helsingborg och Göteborg, genom sommarstäder som Båstad, Halmstad och Varberg. Bland många höjdpunkter kan nämnas Torekov, Arhilds vingård, naturområden som Kullaberg och Hovs Hallar samt många fina sandstränder.

Stor sevärdhet

Vill du cykla ifred från biltrafiken ska du välja cykelleden som går längs med Göta kanal. Den förväntas bli landets fjärde nationella cykelled nästa år, men kan givetvis upplevas redan nu. Hela 87 kilometer består av bilfria grusvägar. Kanalen och dess slussar är förstås en stor begivenhet i sig, men glöm inte att titta in i städer som Motala och Söderköping.

Minnen för livet

Att se cykling som ett behagligt sätt att ta sig fram är nyckeln till en lyckad cykelsemester, menar Lina Jönsson och tillägger att för att få ut det mesta av turen är det bra att skaffa en karta eller ladda ned gpx-filer till din mobil eller dator.

– Dela upp turen i etapper som passar dig och cykla i ett tempo som känns trevligt. Om du planerar din cykeltur under högsäsong är det klokt att boka din övernattning innan. Låt hela upplevelsen bli en ”lyx-cykling” som ger dig minnen för livet.

Steninge mellan Halmstad och Falkenberg är en av många natursköna platser längs Kattegattsleden.
Steninge mellan Halmstad och Falkenberg är en av många natursköna platser längs Kattegattsleden.
Cykelleder som ger tramplust

Förutom de tre nationella cykellederna och den som går längs med Göta kanal finns fler fina stråk att upptäcka:

+Mälardalsleden – 440 kilometer runt Mälaren med stopp som Sundbyholm, Torshälla och Eskilstuna. Mestadels lättcyklad.

+Kustlinjen – 565 km genom Östergötland, Småland, Södermanland och Uppland. Upplev vackra kustmiljöer, stränder och öar. Det går också bra att kombinera cykelresan med några båtturer.

+Gotlandsleden – sträcker sig runt hela Gotland, från Fårö i norr till Hoburg i söder. Se upp för biltrafiken under sommarhalvåret då ön är ett semesterparadis. Välj lågsäsong om det är möjligt, om du är ute efter lugn och ro.

+Sverigeleden – en mäktig sträcka på 2 620 kilometer mellan Helsingborg och Karesuando. Leden går genom alla landskap utom Gotland. I storstäderna, som Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Linköping, är leden dragen på bilfria cykelleder. Största delen av Sverigeleden går genom bebyggelse och det är lätt att stanna för mat och övernattning där det passar.

+Astrid Lindgrens Vimmerby – varför inte ta med barnen på en tur genom sagolandskapet med stopp som Katthult och Mariannelund. Andra besöksmål är författarens barndomshem samt temaparken Astrid Lindgrens värld.

+Vindelälvsleden – upptäck fjällvärlden med byar, sevärdheter och utflyktsmål från södra Lappland till södra Västerbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!