I början av pandemin valde SJ att bara sälja hälften av platserna på sina tåg, för att minska trängseln. Men från och med den 1 juli har i stället 75 procent av platserna varit bokningsbara.
Beslutet byggde på antagandet att sommarresenärerna framför allt skulle vara familjer och mindre sällskap som ändå skulle sitta tillsammans. Utan jobbpendling och tjänsteresor förväntades singelresenärerna vara så få att de ändå skulle kunna sitta avskilt.
Klagomål om trängsel
I stället kom resenärer att klaga på trånga tåg, där de tvingats sitta bredvid främlingar under längre resor, i strid med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Under sommaren är det mer familjer och sällskap. Det är den erfarenheten vi har sedan tidigare. Men det är ingen vanlig sommar, det har varit svårt att förutspå allting. Nu har vi analyserat, dragit lärdom och gör om så det blir bättre för alla, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell.
Från och med onsdagen säljs bara upp till 65 procent av platserna på tågen. Men de avgångar där upp till 75 procent av biljetterna redan sålts kommer att gå som planerat, vilket innebär att förändringen blir synlig på tågen först om en vecka.
Lättare boka avskilt
Samtidigt försöker SJ lösa ett annat problem. Den som bokar en plats på nätet kan med hjälp av en platskarta hitta en ledig plats på tåget. Men platskartan gör ingen skillnad mellan spärrade och upptagna platser.
– Vi jobbar nu för att utveckla så att man kan se om en plats är spärrad eller bokad av någon annan, så att den som vill sitta ensam kan välja en sån plats. Men vi får återkomma om när det blir färdigt, vi hoppas på att det ska ta några veckor, säger Tobbe Lundell.