Skärgård för både glam och stillhet

Bland alla tusentals öar i Stockholms skärgård finns en ö för alla typer – oavsett om du är en kräsen gourmet, cykelsugen badälskare eller enstöring på jakt efter stillhet.

Bryggservering på Gällnö.

Bryggservering på Gällnö.

Foto: Annika Goldhammer

Resa2020-07-20 08:15

Att öluffa är ett svårslaget semesterkoncept, inte minst för rastlösa. I Stockholms skärgård finns närmare 30 000 öar att välja mellan och vill man hinna uppleva så många som möjligt finns Nord-sydlinjen, eller linje 40 som den egentligen kallas, som sträcker sig från Arholma i norr till Nynäshamn i söder. Båten stannar vid drygt 30 öar, bland annat populära turistöar som Möja, Sandhamn, Finnhamn och Utö.

Kulturlandskap

En ö väl värd ett längre besök är Gällnö. Den ligger i mellersta skärgården, cirka 90 minuters båtresa från centrala Stockholm, och har ett välbevarat kulturlandskap med vidsträckta ängar och beteshagar samt skog med fina vandringsstigar. Här finns också ett par badplatser och en av skärgårdens charmigaste krogar. Den ligger i Gällnö by, tillsammans med handelsbod, kafé och bar. Här sitter man under knotiga äppelträd och äter enkel men vällagad mat eller dricker drinkar med namn som ”En midsommarnattsdröm”. Kommer man med egen båt kan man lägga till alldeles intill bryggserveringen. Gänget bakom krogen driver även öns vandrarhem, som erbjuder röda stugor i skogen, ett rum med hotellstandard i öns gamla skola samt skärgårdens mest minimalistiska boende: den två kvadratmeter lilla Fransvagnen.

Lyxiga tält

Vill man ta sig vidare i skärgården och göra en miniöluff rekommenderas strandhugg på närbelägna Svartsö och Möja. Svartsö lockar också med en utomordentlig krog och ett högklassigt vandrarhem, men också ”glamping” i lyxiga canvastält. Möja har också ett fint vandrarhem – framröstat som Sveriges bästa – samt flera klippbad, platta cykelvägar, ett eget spritbränneri och den genuina fiskrestaurangen Wikströms Fisk. Dessutom har det gamla värdshuset på ön nyligen tagits över av samma familj som driver vandrarhemmet och därmed fått ett rejält lyft i sommar.

Här är tre andra besöksvärda öar:

Lidö

Ön satsar på att bli helt fossilfri och erbjuder numera boende i arkitektritade trästugor med minimal påverkan på naturen. Frukosten serveras på Lidö Värdshus, som även lockar med middagar baserade på lokalproducerade råvaror.

Läs mer på lidovardshus.se

Utö

Utö i södra skärgården är ett perfekt val för en cykelsemester. I hamnen finns cyklar att hyra, sedan är det bara att ta sikte på någon av öns badplatser – välj mellan klippor och sandstränder – eller mysiga krogar, som Båtshaket på grannön Ålö. Vill du övernatta finns såväl vandrarhem som stugor och hotell.

Läs mer på uto.se

Stora Kalholmen

En ö i mellersta skärgården för dig som söker stillhet och enskildhet. Det enda huset på ön är Svenska Turistföreningens vandrarhem, ett litet hus från 1914 som ligger vackert på en klippa intill en skyddad vik. Här finns inte mycket annat att göra än att bada, promenera och njuta av naturen och lugnet. Hela ön är naturreservat och det tar en dryg timme att gå runt den. Det finns inget rinnande vatten, men en eluppvärmd bastu och ett fullt utrustat kök. Maten får man själv ta med sig.

Läs mer på svenskaturistforeningen.se/boende/stf-stora-kalholmen-vandrarhem

Hamnbyn Berg är första anhalten på Möja för många öluffare.
Hamnbyn Berg är första anhalten på Möja för många öluffare.
Så reser du

Cinderellabåtarna och Waxholmsbolaget trafikerar Stockholms skärgård. Cinderellabåtarna är snabbare, men mindre charmiga än Waxholmsbåtarna. Blidösundsbolaget erbjuder också båtturer i skärgården.

Planerar du att besöka flera öar kan det löna sig att köpa Waxholmsbolagets båtluffarbiljett. Den kostar 525 kronor och gäller i fem dagar.

Läs mer på waxholmsbolaget.se, stromma.se, blidosundsbolaget.se

Bra att veta: Under rådande coronapandemi är kapaciteten på båtarna begränsad och personalen kan neka resenärer att gå ombord om det blir för fullt. Se därför till att vara på plats i god tid innan avgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!