Ta en tur runt historiska Mälardalen

De bördiga lerslätterna kring Sveriges tredje största sjö glänser med massor av slott, pittoreska stadsmiljöer och fornlämningar. Upptäck det historiska Mälardalen.

Ansgarkorset reser sig från fornborgen över världsarvet Birka på Björkö i Mälaren. Birka var ett vikingatida samhälle inriktat på handel. Det finns lämningar av en borg, en stad och över tre tusen gravar på ön. Birka anlades i slutet av 700-talet. Det arkeologiskt intressanta Birka finns på Unescos världsarvslista.

Ansgarkorset reser sig från fornborgen över världsarvet Birka på Björkö i Mälaren. Birka var ett vikingatida samhälle inriktat på handel. Det finns lämningar av en borg, en stad och över tre tusen gravar på ön. Birka anlades i slutet av 700-talet. Det arkeologiskt intressanta Birka finns på Unescos världsarvslista.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Resa2020-07-22 08:35

Ska man åka Mälaren runt kan man börja med att förlusta sig på familjeattraktionen Tom Tits Experiment, som håller utomhusdelen öppen. Upptäck världen genom egna laborationer: varför kan en boll sväva fritt i luften? Hur kan speglar få världen att verka större? Och hur yr i mössan blir man egentligen i Spaceball?

Åk sedan vidare från lek och bus till två slott av helt olika karaktärer. Bara några mil väster om Södertälje, ligger Gripsholms slott, med Sveriges största porträttsamling, och Taxinge-Näsby, numera känt som kakslottet med anledning sin stora kakbuffé. Eller så gör man ett besök i Åkers Styckebruk, som har spelat en nyckelroll i Sveriges industrihistoria. Här tillverkades kanoner i gjuteriet i närmare 300 år. I dag framställer man bland annat fartygsplåt. Runt det moderna bruket finns gott om anrika byggnader kvar, liksom ett museum.

Djur och natur

Från kanontillverkningens centrum till Domkyrkan i Strängnäs, en av Mälardalens mäktigaste byggnader, är det två mil. Den utvändigt ståtliga byggnaden påbörjades år 1620. Än mer intressant är den invändigt, med fascinerande medeltida kalkmålningar, tre överdådiga altarskåp från Bryssel och Karl IX gravmonument, krönt av en riddare till häst. Strängnäs har dessutom småstadscharmen kvar.

Den större grannen Eskilstuna lockar med exotiska djur i Parken zoo. Eller så väljer man ett stopp i de före detta industrilokalerna som i dag inhyser Eskilstuna konstmuseum, som bjuder på fri entré.

Längst in i Mälaren ligger Köping, som hade sin storhetstid för drygt 100 år sedan. Flera vackra byggnader finns kvar, bland annat Lyckholmska villan – känd som rikemansbostad i biosuccén "Tårtgeneralen" (2018).

Mc-museum

Från Strängnäs över bron vid Kvicksund kommer man till greven och statsmannen Axel Oxenstiernas (1583–1654) Tidö slott i holländsk renässansstil. Det stod klart år 1641 och är ett av det slottsrika Mälardalens finaste från stormaktstiden. Den mysiga slottsparken, som gjord för picknick, är dagtid öppen för alla. Visningarna på slottet är inställda på grund av corona, men museet Mc Collection i en lada intill går att besöka. Här ryms närmare 150 motorcyklar från de senaste 100 åren – från helt livsfarliga tävlingsåk till den senaste elektriska HD:n.

Den slingriga och smala Tidövägen går mellan Hallstahammar och Västerås via ridmeckat Strömsholm. Både stallarna och ridhuset är öppna för allmänheten.

Rockbandet Kiss

Längs med Mälaren finns det naturligtvis gott om badmöjligheter. I Västerås, Mälarens största stad efter Stockholm, finns en handfull ställen att doppa sig i. Två riktigt populära bad är Johannisberg och Lögarängsbadet, båda på kort avstånd från stadens häftigaste matupplevelse, Saluhallen slakteriet, som ligger i ett gammalt industriområde och mer liknar Hamburg än en plats i Mälardalen.

På det sevärda kombinerande länsmuseet och konstmuseet i Aseas gamla fabrik mitt i centrum visas en stor ambitiös utställning om det ikoniska rockbandet Kiss – de amerikanska hårdrockarna som på 1970-talet gjorde sig kända för sina ansiktsmålningar och för basisten Gene Simmons långa tunga.

Närmaste stad

Flera hundra år tidigare närmare bestämt på 900-talet var Anundshögsområdet, i utkanten av Västerås, centrum för västra Mälardalen. Här ligger Anundshög – Sveriges största gravhög. Den mäter nio meter på höjden och är 64 meter i diameter. Vill man ta sig till toppen gör man det enkelt via en trappa där man får en vacker utsikt över fälten och inte mindre än fem skeppssättningar – en stensättning formad som ett skepp.

Under ungefär samma tid var Enköping en viktig handelsplats i området. Staden är Sveriges närmaste stad. Inom tolv mils radie finns inte mindre än 38 städer. Redan på 1100-talet omnämns Enköping i Sveriges äldsta bevarade skrift. Det sägs också att Härjarö, strax söder om staden, på 800-talet ägdes av Birkas hövitsman Hergeir. Under sommaren går det båt från Härjarö direkt till Birka.

Fram till 1600-talet var Enköping en viktig utförselhamn för varor från Bergslagen. Men landhöjningen försvårade sjöfarten i området och man gick i stället över till att odla köksväxter, särskilt pepparrot. I dag är staden känd bland annat för sina många parker och de historiska och pittoreska byggnaderna.

Sju mattips runt Mälaren

1. Saluhallen slakteriet, Västerås. En saluhall med massor av mat från världens alla hörn och lokala specialiteter.

2. Alba, Mariefred. Kvarterskrog med fisk, kött, vilt och veganskt.

3. Bombance, Enköping. Fransk bistro med lite av varje från det franska köket.

4. Taxinge krog, Taxinge. Närproducerad mat lagad efter säsong.

5. Nya hattfabriken, Västerås. New York-inspirerad atmosfär som hyllar god mattradition oavsett ursprungsland.

6. Hornuddens ekokafé, utanför Strängnäs. Nyskördat och ekologiskt – att äta där eller ta med.

7. Jernberghska, Eskilstuna. À la carte med allt från falafel och flankstek till burgare och fisksoppa.


Sju Mälarslott

1. Rosendals slott

Om man planerar en tur till Djurgården får man inte missa ett besök på Rosendals slott. Det byggdes i början av 1800-talet som sommarbostad åt kung Karl XIV Johan. Under sommarmånaderna ges tillfälle för besökare att gå guidade visningar.

2. Ulriksdals slott

Ligger beläget i den Kungliga nationalstadsparken i Stockholm med en historia från 1600-talet. Här kan man inspireras av rum inredda på 1800-talet för Karl XV. Byggnaden är omgiven av en stor slottspark med ett orangeri där man kan uppleva Nationalmuseets samling av svenska skulpturer. Om du inte har med dig egen picknick finns Ulriksdals slottskafé.

3. Engsö slott

Strax utanför Västerås på den natursköna ön Ängsö ligger denna pärla. Slottet har en historia som kan spåras till 1100-talet men dess nuvarande utseende fick det i mitten på 1700-talet. Om du tror på spöken är detta ett slott för dig, det sägs nämligen att det är hemsökt. Här kan du gå en guidad visning och få veta mer om sekler av mystik och vidskepelse.

4. Skokloster slott

På skohalvön mellan Stockholm och Uppsala ligger denna pampiga byggnad. Barockslottet är känt som det största privatägda palats som någonsin har byggts i Sverige. Under sommarmånaderna öppnar slottet upp för besökare. Här kan man upptäcka praktfulla rum så som de såg ut för 350 år sedan eller utforska någon av utställningarna.

5. Sundbyholms slott

Detta sörmländska slott är beläget vid Mälarens längsta naturliga sandstrand i Eskilstuna. Hit kan du åka på en avkopplande weekend. Slottet var från början ett kloster men är i dag ett kungligt gods för hotell och restauranggäster.

6. Tidö slott

Strax utanför Västerås ligger ett av Sveriges bäst bevarade slott från stormaktstiden. Axel Oxenstierna, som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lät bygga slottet på mitten av 1600-talet. I dag är det privatägt men öppnas för allmänheten under sommarmånaderna med guidade turer i paradvåningen.

7. Drottningholms slott

Med en historia från 1600-talet är detta vårt bäst bevarade kungliga slott. Här kan man drömma sig bort till en svunnen tid och strosa runt i kungaparets permanenta bostad med reservation för slottets södra vinge.

Sevärdheter inkluderar det exotiska lustslottet Kina slott, slottsteatern och den storslagna slottsparken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!