Vattenfallen du inte får missa i Dalarna

Vattenfallssafari låter exotiskt – och det är fullt möjligt i Sverige. Vi tog en tur i Dalarna och fick både högrest trollskog och fjälluft på köpet.

Njupeskär har ett av Sveriges högsta fria fall, 70 meter.

Njupeskär har ett av Sveriges högsta fria fall, 70 meter.

Foto: Shutterstock/Magnus Binnerstam

Resa2020-09-14 08:45

På en förlängd weekend kring Siljan och upp mot Älvdalen och Dalafjällen hinner du bocka av flera vackra fall och andra äventyr. Få både svindlande höjder, brusande älvar och kängor som sjunker ned lagom långt i myren. Kombinera gärna vattenfallsupplevelserna med lättillgängliga naturupplevelser invid milsvid vildmark.

Här är fem sevärda fall:

1. Njupeskär

Är juvelen bland vattenkaskaderna i Dalarna och ett av Sveriges högsta. Den dundrande branten är 93 meter, varav 70 meter i fritt fall. I kraften skapas en tung dimma som gör att ovanliga mossor och lavar trivs.

Njupeskär och Fulufjällets nationalpark är ett av Dalarnas mest besökta resmål. I somras var det ett mindre kaos på den nyutbyggda parkeringen.

Det är lätt att gå till fallet under barmarksperioden, en två kilometer okomplicerad led. Under vintertid är det en populär plats för isklättring.

En extra bonus är Old Tjikko, världens äldsta träd – 9 550 år – som ligger precis i närheten.

2. Silverfallet

För att nå den här lilla, men vackra, platsen krävs att vandringskängorna på. Det är en familjevänlig led på cirka sex kilometer, som utgår från Sjöstugan i Grövelsjön upp mot norska gränsen. Den inleds på en gungande hängbro över den brusande älven, och går därefter både genom fjällskog och kalfjäll med fina vyer över Grövelsjön och fjällmyrarna. På vägen dit eller hem kan du gå via renstängslet och öppna grinden till Norge – om coronarestriktionerna tillåter.

3. Nedre och Övre fallet, Sognstupet

I trakterna runt Idre finns flera fina forsar och fall. Två av dem ligger i Storsätern, nära Grövelsjön. Nedre fallet syns direkt från bilvägen. Det går att bada i den kalla fjällälven, eller fiska. Bakom den vackra klockstapeln och gamla kyrkogården brusar det lite högre Övre fallet, där det också finns en kortare hängbro.

Finns det tid över, ta en annan väg i Idre, upp mot Foskros, för ett besök vid det inte lika kända Sognstupet. Vattnet faller inte mer än fem meter, men omgivningarna är vackra och den äventyrlige kan passa på att ta ett bad.

4. Stopfallet

Är en riktig pärla som döljer sig på en murrig plats en bit in i de älvdalska skogarna. För att ta sig hit går du en kort sträcka genom skogen, följt av en brant. På sommaren är det många som provar att bada nedanför fallet. Det går också bra att ha med sig picknick och bara njuta av omgivningen. Och varför inte köpa med sig cd-skivan “Stopfallet”, och swisha valfri summa? Finns i en kartong just innan branten.

5. Styggforsen

Längre söderut, i Rättvik, stoltar Styggforsen med en fallhöjd på 36 meter. Det är inte så kraftigt men kan skryta med en trolsk inramning av branta klippor, grottor och högrest granskog.

En knapp kilometerlång stig leder runt i reservatet. Det är en barnvänlig distans men läskigt för den höjdrädde med varning för ras och höga höjder. Just innan fallet bildar en naturlig klippavsats en perfekt utkikspunkt.

På platsen är det lätt att förundras över de unika geologiska bildningarna efter det stora meteoritnedslaget för 377 miljoner år sedan och inlandsisens framfart. För övrigt kan nämnas att Ingmar Bergmans Oscarsbelönade “Jungfrukällan” (1960) spelades in här.

Stopfallet ligger mitt i den älvdalska skogen.
Stopfallet ligger mitt i den älvdalska skogen.
Fler sevärda fall i Dalarna

+Helvetesfallet utanför Orsa är en kanjon som bildats av Ämån med 30 meter höga och branta bergväggar.

+Storstupet ligger fem kilometer söder om Helvetesfallet. Här går en 34 meter hög bro över Inlandsbanan. Bron byggdes i stål 1902, och härifrån får man en fantastisk utsikt över ravinen och fallet. Vandringsleden Siljansleden passerar Storstupet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!