Österrikiska Alperna väntas öppna för turister

Vaccinerade turister välkomnas till de österrikiska Alperna från och med nästa vecka. Den kommande skidsäsongen – den första sedan det ökända virusutbrottet i fjol – ser ut att bli populär bland svenskarna.

Österrike är på väg att lyfta landets kraftiga coronarestriktioner. Arkivbild.

Österrike är på väg att lyfta landets kraftiga coronarestriktioner. Arkivbild.

Foto: Jean-Christophe Bott

Resor2021-12-08 20:45

Skidsäsongen i de österrikiska Alperna har inte varit sig lik sedan det ökända utbrottet i mars 2020, då busslaster med europeiska gäster tog med sig smittan hem till sina länder.

– Vi har inte haft vinterresenärer i Alperna sedan covid bröt ut, säger Hanna Bernvid, vd för skidresearrangören STS Alpresor.

Trots höstens ökade smittspridning och oro för omikronvarianten tyder mycket på att den kommande skidsäsongen blir av.

Öppnar nästa vecka

Efter en drygt två veckor lång nationell nedstängning planerar landet åter igen att släppa på restriktionerna. Men bara för de som vaccinerat sig, eller som genomgått en infektion, meddelar Österrikes nya förbundskansler Karl Nehammer på onsdagen.

Restriktionerna kommer att variera i landet. I Alperna öppnar delstaterna Tyrolen och Vorarlberg från och med söndag. Delstaten Oberösterreich, som länge hade de högsta smittotalen i landet, planerar att öppna den 17 december, enligt den österrikiska nyhetsbyrån APA.

– Det är väl en strategi från den österrikiska regeringens sida också. Att rädda vintern och rädda turismen, säger Hanna Bernvid.

Redan slutsålt

Och årets säsong ser ut att bli populär bland svenskarna, enligt researrangören som äger och driver flera hotell i Alperna.

– Vi har varit slutsålda under jul, nyår och sportlovet sedan augusti–september, säger Bernvid.

Några sena fester i afterskin blir det dock inte. Restauranger och barer stänger klockan 23.

I Italien och Frankrike har liftarna varit i gång sedan oktober. Olika restriktioner och regler gäller i länderna, i bland även med regionala skillnader.

– Det är viktigt att resenärer håller sig informerade om vad som gäller på sin destination, då reglerna kan ändras snabbt, säger Hanna Bernvid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!