Rådet: Använd inte svenska symboler utomlands

Sommarens förhöjda hotnivå följdes upp av måndagens terrorattentat i Bryssel där svenskar ser ut att ha varit måltavlor. Här svarar två säkerhetsexperter på vad man som svensk bör tänka på inför en stundande utlandsresa.

Se till att vara förberedd i stället för att vara rädd, är Mikael Klots Rubins råd inför en utlandsvistelse. Arkivbild.

Se till att vara förberedd i stället för att vara rädd, är Mikael Klots Rubins råd inför en utlandsvistelse. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Resor2023-10-19 18:01

TT: Höstlovet närmar sig. Vad ska man tänka på inför en planerad resa utomlands?

Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan:

– Följ UD:s olika reserekommendationer till olika länder. Jag brukar även titta på att Storbritannien och USA skriver för reserekommendationer till olika länder, för de brukar ha ett bredare informationspalett. Då hamnar man ganska klokt.

Mikael Klots Rubin, senior säkerhetskonsult med bakgrund som polis på nationella insatsstyrkan:

– Det är väldigt bra att hålla koll och läsa på om ditt resmål, inte bara de med högre risk utan även om det gäller länder i Europa. UD:s app Resklar är väldigt bra med mycket information

TT: Finns det några länder eller platser man ska undvika?

Jörgen Holmlund:

– Av de 57 länderna (islamiska samarbetsorganisationen OIC) som fördömde Sverige efter koranbränningarna finns både modererande krafter och de som sticker i väg mer. Men generellt bör man vara mer aktsam i de länderna kring att synliggöra att man reser som svensk. Jag skulle personligen undvika dem helt.

Mikael Klots Rubin:

– Ser man att det börjar samlas en stor grupp människor, som ska demonstrera eller göra något annat yttrande, ska man undvika det och ta sig därifrån. Det gäller även om det samlas mycket poliser i ett område, framför allt om de har kravallutrustning på sig.

TT: Ska man uppträda på något annat sätt än tidigare i utlandet?

Jörgen Holmlund:

– Ofta är allmänheten mycket klokare i många avseenden än vad vi tror. Det egna ansvaret och tänkandet kan ibland komma längre än myndighetsrekommendationer, men det är ändå viktigt att lyssna på UD och deras förhållningsregler kring situationen i länder eller vissa områden.

Mikael Klots Rubin:

– Ha hela tiden en sund uppmärksamhet, där du försöker vara medveten om vad som händer runt omkring dig. Se till att du är mentalt förberedd på att agera om något händer, och att du vågar reagera på magkänslan. När man åker utomlands är man ofta på offentliga platser där andra människor befinner sig, och det just där som terroristattacker är mer sannolik att ske än på andra platser.

TT: Kan man låta sitt barn bära en Sverigetröja?

Jörgen Holmlund:

– Det tror jag att alla föräldrar, med tanke på det som skett, per automatik kommer att undvika. Använd inte tydliga svenska symboler, som en keps, eller var öppen med att här kommer en hel svensk skolklass. Knallkorkar kan inspirera varandra.

Mikael Klots Rubin:

– Jag hade sagt åt dem att undvika det, åtminstone under den närmsta tiden framöver i och med att det redan har genomförts ett attentat.

TT: Hur länge behöver vi tänka på säkerheten och hur vi reser?

Jörgen Holmlund:

– I min värld är det rimligt att vi tar höjd för ett förändrat beteende med ökad säkerhet 2024 ut. Tyvärr finns det risk att det inträffar igen inom ett år, för att Sverige är ett prioriterat mål för de här grupperingarna.

– När vi vänder blad till 2025 kan vi se vad analyser ger oss. De åtgärder som nu UD och andra vidtar med att kommunicera med de här länderna och vrida diskussionen tillbaka måste få tid att verka innan man kan se att det verkligen finns bevis på att hotbilden har gått ner. I klartext: jag tror att det tar längre tid än vad vi kan tro.

Mikael Klots Rubin:

– Hotbilden kommer att pågå under lång tid framöver. Så länge man ser den hårda retoriken mot Sverige kommer det att finnas risker och då behöver man tänka efter hur man yttrar sig med svenska symboler. Det är samma sak med uppmärksamheten, den kommer att behöva vara på en högre nivå under en överskådlig framtid.

– Men med det sagt, den största risken när man åker utomlands är fortfarande sjukdom eller en olycka, rent statistiskt sett. Det är väldigt osannolikt att man ska råka ut för en terroristattack, men det betyder inte att man inte ska förbereda sig på det.

Svenska symboler bör man ligga lågt med utomlands ett tag framöver, enligt säkerhetsexperterna. Arkivbild.
Svenska symboler bör man ligga lågt med utomlands ett tag framöver, enligt säkerhetsexperterna. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!