Skogsbrand på Rhodos – 300 svenskar evakueras

Skogsbränder rasar på den grekiska ön Rhodos där tusentals svenskar befinner sig på semester. Runt 300 av dem evakueras nu från hotell nära eldhärjade områden – samtidigt anländer över 1 300 nya svenska semesterfirare på söndagen.

Skogsbränder rasar på Rhodos där svenska turister nu evakueras från sina hotell.

Skogsbränder rasar på Rhodos där svenska turister nu evakueras från sina hotell.

Foto: Argyris Mantikos/AP/TT

Resor2023-07-22 14:48

En skogsbrand rasar sedan i tisdags någon mil in i landet från den populära semesterorten Lardos på Rhodos sydkust. Lokala myndigheter skickade vid lunchtid på lördagen ut ett sms till personer som befinner sig i området med uppmaningen att evakuera byar nära bränderna.

Enligt grekiska medier har tre hotell skadats av lågorna. Omfattningen av skadorna är ännu oklara. Enligt Expressen ska hotellen ligga i Lindian village och Rhodos village nära Lardos.

"Kommer en del aska"

Längs kusten ligger charterhotell där flera svenska researrangörer har gäster. TUI har påbörjat evakueringen av ett 80-tal gäster på orten Kiotari i närheten av Lindos.

– Det beror delvis på att man inte riktigt vet vad som händer med branden, men också på att det kommer en del aska, säger Adam Györki, nordisk kommunikationschef på TUI, och tillägger att vinden nyligen har vänt.

TUI har totalt cirka 2 500 svenska resenärer på Rhodos, varav majoriteten finns på öns norra kust som inte berörs av evakueringarna.

Till uppsamlingsplatser

Även Ving, med 3 800 svenska resenärer på ön, har evakuerat gäster i Kiotari och Lardos. Enligt kommunikationschef Claes Pellvik rör det sig om 59 svenska gäster.

– De har blivit evakuerade och befinner sig i nordligare delar av ön. De har tagits via grekiska myndigheter till olika former av uppsamlingsplatser där vår personal finns på plats och assisterar, säger han.

Också Apollo, som har runt 550 nordiska resenärer, varav 160 svenskar i det berörda området, evakuerar.

– Vi har ungefär 100 resenärer kvar, varav tre bussar är på väg och hämtar dem precis just nu, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo vid 21-tiden på lördagen, och tillägger att man redan ordnat med annat boende.

– De kommer naturligtvis att vara uppdelade i olika hotell eftersom vi är mitt i högsäsong.

1 300 svenskar reser ner

Diskussioner pågår nu enligt Krantz kring huruvida Apollo har möjlighet att flyga ner ytterligare resenärer med bokade resor kommande dagar.

Ving kommer i sin tur att flyga ner drygt 1 300 nya resenärer under söndagen.

– Det skulle behöva ske en väldigt dramatisk ändring av den skogsbrand som nu pågår. De här gästerna bor i norra delarna av ön i närheten av Rhodos stad och det finns i dag ingenting som tyder på att den här branden skulle kunna utvecklas så att de skulle bli drabbade, säger Claes Pellvik på Ving.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att den grekiska kustbevakningen evakuerat över 2 000 personer från stränder som hotats av elden. Kustbevakningen ska ha tagit hjälp av ett drygt 30-tal privatbåtar i insatsen.

Sammanlagt uppges 30 000 människor ha lämnat områden där evakueringar beordrats.

Rökmoln stiger över en strand på Rhodos under lördagen.
Rökmoln stiger över en strand på Rhodos under lördagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!