Tui ställer in alla flyg till Rhodos

Researrangören Tui ställer in alla flyg från Europa till Rhodos till och med fredag. Planen flygs ned tomma och ska ta hem gäster enligt ordinarie tidtabell. Extraflyg är på väg för evakuerade resenärer.

Tui ställer in alla flyg från Europa till Rhodos till och med fredag. Arkivbild.

Tui ställer in alla flyg från Europa till Rhodos till och med fredag. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Resor2023-07-24 18:22

Tui har ett hundratal svenska resenärer som evakuerats undan bränderna från Rhodos södra del till den norra delen. Ett plan är på väg till Rhodos för att hämta upp några av dem och sedan flyga dem till Billund i Danmark.

– Vi letar efter fler lediga flygplan som kan flyga ned och hämta de evakuerade gästerna, säger Adam Györki, nordisk kommunikationschef på Tui.

Svårt att nå

Flera av de evakuerade resenärerna är inhysta i tillfälliga boenden i till exempel tomma skolor och idrottshallar.

– Det har evakuerats cirka 20 000 personer från södra delen till norra delen så situationen är ansträngd, det är svårt med boende. Vi försöker ha sms-kontakt med de evakuerade och vi har ett kommunikationscenter som sitter och ringer runt till dem för att lokalisera var de finns. Men telefonnätet är ansträngt, säger Adam Györki.

Det finns cirka 2 000 svenska gäster som befinner sig på sina bokade hotell och de kommer att flygas hem enligt tidtabell. Inga nya resenärer flygs ned av Tui från något europeiskt land utan planen flygs ned tomma och ska ta hem gäster enligt ordinarie tidtabell.

Rhodos "inte farligt"

– Jag vill förtydliga att Rhodos anses inte vara farligt på något sätt, det finns ingen avrådan för att resa dit. Utan anledningen till att vi ställer in flygen och avbokar gästerna är att vi vill frigöra plats och få möjlighet att ta hand om dem som finns på ön, säger Adam Györki.

Alla som har bokad avresa till Rhodos under lördag eller söndag får fritt boka om eller av sin resa.

Enligt Expressen fortsätter Ving och Apollo flyga till ön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!