Med hjälp av det kraftfulla James Webb-teleskopet har astronomer nu fått syn på kolmolekylen CH3+ i Orionnebulosan som ligger 1 350 ljusår bort.
Forskare har länge trott att CH3+ kan ha spelat en viktig roll som föregångare till de mer komplexa molekyler som utgör grunden till allt liv, enligt ett pressmeddelande från Chalmers.
I en artikel publicerad i Nature beskriver forskarna hur de har spårat kolmolekylen till ett ungt solsystem. På bilder tagna med teleskopet syns en ljuspunkt i kanten av en mörk skiva av damm.
Bakom upptäckten ligger ett stort forskarlag och en av dem är John Black, professor emeritus i radioastronomi vid institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap på Chalmers. Han var var en av dem som hjälpte till att förutsäga molekylens avgörande roll i interstellär kemi i början av 1970-talet.
Molekylen CH3+ består av en kolatom och tre väteatomer och kallas även metylkatjonen.
James Webb-teleskopet sköts upp på juldagen 2021 och har kunnat skildra universum på ett helt nytt sätt. Bland annat kan det visa ljus som färdats i 13 miljarder år. Det utnämndes till årets forskningsgenombrott 2022 av den vetenskapliga tidskriften Science.