Fler kör privat i rymden - nu skrivs lagen om

Gamla raketdelar och annat rymdskrot i vÀxande mÀngd. Satelliter som trÀngs i omloppsbanorna. Snart kanske turistresor för gemene man. Klart det behövs lite ordning och reda i rymden. För svensk del innebÀr det en ny rymdlag.

En antenn riktad mot rymden pÄ rymdbasen Esrange i Kiruna kommun. Antennerna pÄ Esrange följer och vidarebefordrar information frÄn satelliter. Planer finns att utöka verksamheten pÄ Esrange med uppskjutning av satelliter i omloppsbana. Arkivbild.

En antenn riktad mot rymden pÄ rymdbasen Esrange i Kiruna kommun. Antennerna pÄ Esrange följer och vidarebefordrar information frÄn satelliter. Planer finns att utöka verksamheten pÄ Esrange med uppskjutning av satelliter i omloppsbana. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rymden2021-11-20 15:32

Den 10 februari 2009. Den amerikanska satelliten Iridium 33 fÀrdas pÄ sin polÀra bana, 780 kilometer frÄn jorden.

PÄ samma höjd gÄr den uttjÀnta, ryska satelliten Kosmos 2251.

BĂ„da rymdfarkosterna vĂ€ger hundratals kilo, Kosmos 2251 nĂ€stan ett ton. De rusar fram i uppskattningsvis 35 000 kilometer i timmen nĂ€r deras omloppsbanor plötsligt korsas ovanför norra Sibirien. SmĂ€llen Ă€r oundviklig och monumental. Den första, stora krocken mellan tvĂ„ rymdfarkoster Ă€r ett faktum.

Satellitkrocken pekar pÄ behovet av ett mer detaljerat regelverk för rymdverksamhet. De konventioner som slöts i rymdÄlderns inledning rÀcker helt enkelt inte lÀngre.

TrÄngt dÀr uppe

Sedan den första satelliten, Sputnik 1, sköts upp har mer Ă€n 12 000 satelliter lagts i omloppsbana runt jorden. 7 600 befinner sig fortfarande i rymden, varav 4 700 i bruk. Och fler blir det, i takt med att nya, omfattande satellitprojekt genomförs. Och eftersom satelliterna behöver befinna sig pĂ„ ett visst avstĂ„nd frĂ„n jorden för att göra nytta börjar det bli trĂ„ngt, med rymdmĂ„tt mĂ€tt.

Den annalkande trafikstockningen pÄverkar alla. Satelliterna förser inte bara forskare, meteorologer och militÀrer med bilder och data för analyser, planering och spaning. I svÄrtillgÀngliga eller outvecklade omrÄden Àr satelliter en förutsÀttning för internetuppkoppling och telefoni. Och vem som helst som anvÀnder kartfunktioner med positionering i sin mobil, kanske i en banal jakt pÄ nÀrmaste bensinmack, gör ju det tack vare satelliter.

– Om du Ă€ter bröd anvĂ€nder du rymdteknologi indirekt, eftersom EU:s jordbruksstöd monitoreras helt genom rymdteknik, tar rymdrĂ€ttsexperten Katrin Nyman Metcalf, adjungerad professor vid Tallinns tekniska universitet, som ytterligare ett exempel.

SÄ hur hÄlla ordning pÄ all rymdtrafik?

– Det pratas nu om trafikregler för rymden, i form av förbĂ€ttrade licenssystem för uppskjutning. Det Ă€r pĂ„ det sĂ€ttet man kan kontrollera att det inte blir för trĂ„ngt. SamhĂ€llet Ă€r ju helt beroende av att satelliter kan skjutas upp utan att krocka och utan att inkrĂ€kta pĂ„ andras positioner, sĂ€ger Katrin Nyman Metcalf.

Till kyrkogÄrden

Runt jorden cirklar ocksÄ rester av tidigare farkoster i form av orÀkneliga mÀngder smÄskrÀp och tiotusentals skrotbitar av större storlek, frÄn en decimeter och uppÄt.

Nyligen, den 15 november, blev det kÀnt att Ryssland lÄtit en robot trÀffa en av landets uttjÀnta satelliter, med ett veritabelt skrotmoln som följd. BesÀttningen pÄ Internationella rymdstationen, ISS, tvingades till och med att förbereda evakuering. USA rasade och experterna varnade för en kommande skrotlavin.

För med tanke pÄ den fart skrotbitarna hÄller kan Àven en ganska liten sÄdan stÀlla till med förödelse.

– Rymdskrotet Ă€r bĂ„de ett miljö- och ett sĂ€kerhetsproblem. Med mer och mer skrot blir det mindre plats kvar för de rymdaktiviteter som behövs. Det finns riktlinjer om hur skrot ska hanteras, men nĂ„gra bindande regler finns inte. Det har varit svĂ„rt att fĂ„ stater att komma överens om regler, sĂ„ det som sker nu Ă€r tack vare riktlinjer, konstaterar Karin Nyman Metcalf.

Enligt riktlinjerna ska uttjÀnta satelliter puttas ned sÄ att de brinner upp i atmosfÀren, eller förpassas till en kyrkogÄrdsbana, det vill sÀga en högre omloppsbana dÀr de inte Àr i vÀgen för de aktiva satelliterna.

Förr eller senare behövs dock en storstÀdning. Den europeiska rymdstyrelsen Esa ligger lÄngt framme i planerna pÄ att skicka upp en specialkonstruerad skrotsamlarfarkost, Clearspace-1, men Àven om projektet skulle lyckas mÄste fler insatser till.

Locka företag

Just rymdmiljön berörs i det kommande förslaget till en uppdaterad svensk rymdlag. Jo, det finns en sÄdan men den omfattar endast sex paragrafer och har gÀllt i snart 40 Är.

NÀr den skrevs var rymdverksamhet en statlig angelÀgenhet för ett fÄtal lÀnder. Nu, i den epok som Esa kallar Space 4.0, Àr rymden kommersiellt högintressant.

– Man kan sammanfatta behovet av en ny rymdlag i tvĂ„ ord: privata aktörer. I dag Ă€r ju rymden i princip tillgĂ€nglig för alla. SĂ„ om man i Sverige vill bedriva kommersiell rymdverksamhet Ă€r det vĂ€ldigt viktigt att reglerna Ă€r glasklara, vad gĂ€ller till exempel ansvarsförsĂ€kringar och skadestĂ„nd om nĂ„got skulle hĂ€nda. Nya rymdlagar poppar upp i princip alla lĂ€nder nu, sĂ„ Sverige mĂ„ste ocksĂ„ ha en för att inte riskera att kommersiella aktörer avstĂ„r frĂ„n etablera verksamhet hĂ€r, sĂ€ger Christer Nilsson, stĂ€llföretrĂ€dande generaldirektör vid Rymdstyrelsen.

Saken blir inte mindre angelÀgen av det faktum att Sverige har ambitionen att kunna skjuta upp satelliter i omloppsbana frÄn rymdbasen Esrange, öster om Kiruna.

– Oavsett vem som Ă€ger satelliten har den stat dĂ€r uppskjutningen sker ett ansvar. DĂ€rför mĂ„ste vi ha en klar och tydlig rymdlag pĂ„ plats, sĂ€ger Christer Nilsson.

Andra baser, bland andra AndÞya i Nordnorge, konkurrerar om att bli den första i Europa med kapacitet att skjuta upp satelliter i omloppsbana. Det land som hinner först sÀllar sig dÄ till ett dussintal andra i vÀrlden.

Skydda intressen

En annan viktig aspekt Àr att Sverige mÄste kunna skydda sina sÀkerhetsintressen i rymden.

Detta innebĂ€r att berörda myndigheter – Rymdstyrelsen i samrĂ„d med SĂ€po och försvarsmakten – mĂ„ste kunna kontrollera att tillstĂ„nd till rymdverksamhet frĂ„n svenskt territorium inte utnyttjas till att störa eller skada vitala svenska funktioner och att tillstĂ„nd kan suspenderas om sĂ„ krĂ€vs, förklarar Christer Nilsson.

– Den nya rymdlagen kommer att vara betydligt mer utförlig i hur detta ska ske.

En moderniserad rymdlag kommer sannolikt ocksÄ att konkretisera rymdaktörernas miljöansvar. Den som fÄr tillstÄnd att bedriva verksamhet frÄn Sverige förbinder sig ocksÄ att lÀmna sÄ lite spÄr efter sig som möjligt.

Utredningen ska ocksÄ blicka framÄt och peka pÄ vilken lagreglering som kan behövas om Sverige ska vara med och locka till sig framtida rymdturister.

Förslaget till en moderniserad svensk rymdlag skulle ha överlÀmnats till högskole- och forskningsminister Matilda Ernkrans (S) senast den 17 november, men överlÀmnandet har skjutits fram.

Den 4 oktober 1957 sköt sovjetiska vetenskapsmÀn upp Sputnik 1, den första satelliten i omloppsbana runt jorden. Sedan dess har mer Àn 12|000 satelliter lagts i omloppsbana runt jorden.
Den 4 oktober 1957 sköt sovjetiska vetenskapsmÀn upp Sputnik 1, den första satelliten i omloppsbana runt jorden. Sedan dess har mer Àn 12|000 satelliter lagts i omloppsbana runt jorden.
Fakta: Rymden Àr för alla

Verksamheten i rymden regleras av rymdfördraget med kompletterande avtal, vilka förhandlats fram inom FN.

Rymdfördraget (1967) slÄr bland annat fast att rymden Àr till för alla och att ingen stat fÄr göra ansprÄk pÄ himlakroppar, eller hindra andra frÄn att utforska dem. Ockupation av exempelvis mÄnen Àr alltsÄ ett brott mot fördraget.

RÀddningsavtalet (1968) Àr en överenskommelse om att vid behov undsÀtta andra lÀnders astronauter vid Äterkomsten till jorden.

SkadestÄndskonventionen (1972) slÄr fast ett strikt ansvar med ersÀttningsskyldighet för skada orsakad av rymdfarkoster och andra föremÄl som faller ned pÄ jorden.

Registreringskonventionen (1975) innebÀr en skyldighet att föranmÀla till FN inför uppskjutning av föremÄl i rymden.

MÄnavtalet (1979) stadgar att mÄnen och andra himlakroppar enbart fÄr anvÀndas för fredliga ÀndamÄl. KÀrnvapen fÄr inte placeras i banor runt mÄnen.

KĂ€lla: NE


Fakta: Sputnik och Lajka var först

Den 4 oktober 1957 sköt Sovjetunionen upp den första satelliten frÄn jorden: Sputnik 1.

Sputnik 1 var klotformad och hade fyra lÄnga antenner. Satelliten befann sig i omloppsbana till 4 januari 1958 dÄ den brann upp i atmosfÀren.

I november 1957 sĂ€ndes Sputnik 2 upp. Den hade en fyrbent passagerare: hunden Lajka.

Lajka dog bara nÄgra timmar efter uppskjutningen. Den 508 kilo tunga satelliten fortsatte i omloppsbana runt jorden fram till den 14 april 1958, dÄ Àven den brann upp i atmosfÀren.

USA:s första satellit var Explorer 1, uppsÀnd den 31 januari 1958.

Den första bemannade rymdfÀrden Àgde rum 12 april 1961 med den sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin. Han fÀrdades i rymdskeppet Vostok ett varv runt jorden innan han oskadd kunde landa pÄ jorden.

Den första kvinnan i rymden blev Valentina Teresjkova, som i juni 1963 fĂ€rdades 48 varv runt jorden i rymdskeppet Vostok 6.

Sex Är senare, i juli 1969, blev USA först med en landstigning pÄ mÄnen, efter fÀrd med Apollo 11.

Den 21 juli 1969 steg Neil Armstrong ned frĂ„n mĂ„nlandaren och ut pĂ„ mĂ„nens yta, med orden ”That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.

Sveriges rymdverksamhet startade i augusti 1961 dĂ„ den första svenska raketuppskjutningen genomfördes. Forskningsraketen, med smeknamnet Plutnik, sköts upp frĂ„n Vidsel i Älvsbyns kommun.

KĂ€llor: NE, Rymstyrelsen


Fakta: För forskning, vÀder, kommunikation och navigering

Forskningssatellit: Exempelvis den svenskbyggda Odin, fortfarande igÄng efter 20 Är i rymden. Förser forskare med data om den övre atmosfÀren och har dÀrmed bidragit till kartlÀggning av förÀndringar i ozonlagret.

VÀdersatellit: Exempelvis europeiska satellitsystemet Meteosat, med fyra geostationÀra satelliter. SMHI anvÀnder sig av Meteosat-10 och Meteosat-11 som bÄda tÀcker Europa.

Kommunikationssatelliter: Den första privat bekostade kommunikationssatelliten var Telstar, som Nasa sÀnde upp i juli 1962. Telstar provade för första gÄngen överföring av tv-bilder mellan USA och Europa. Det nutida och uppmÀrksammade Starlink-satsningen har som mÄl att förse hela vÀrlden med snabbt bredband via tiotusentals satelliter.

Satelliter för navigering: Det mest kÀnda satellitnavigationssystemet Àr GPS, utvecklat av det amerikanska försvaret. Det ryska systemet benÀmns Glonass, det kinesiska Beidou och det europeiska, civila systemet Galileo.

KĂ€llor: NE, SMHI, Rymdstyrelsen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!