Greven mot meteoritjägarna – nu i tingsrätten

För två år sedan slog en 14 kilo tung rymdsten ned på en greves ägor utanför Enköping. På måndagen inleddes rättegången om vem som har äganderätten – de som hittade den eller greven som äger marken, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Huvudstycket från det observerade meteoritfallet 7 november 2020 hittades av Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg. Handout.

Huvudstycket från det observerade meteoritfallet 7 november 2020 hittades av Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg. Handout.

Foto: Naturhistoriska riksmuseet

Rymden2022-11-21 17:53

I november 2020 kom en stor bolid in i atmosfären och lyste upp himlen. Strax därefter hördes ett dån – och under de följande veckorna inledde meteoritjägare från hela landet sin jakt.

Till slut hittades meteoriten av Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg. Problemet: den hade slagit ned på Refvelsta gods, greven Johan Benzelstierna von Engeströms ägor, i Enköpings kommun.

Meteoritjägarna hävdar att allemansrätten borde gälla och hänvisar till tradition vid upphittandet av meteoriter. Greven slår tillbaka och säger att den inte gäller i det här fallet.

Lagstiftningen ger inte någon tydlig vägvisning. Man får inte ta sten från annans mark, enligt brottsbalken, men för fornfynd finns det särlagstiftning. Meteoriter nämns inte överhuvudtaget, vilket kan peka mot att den ska räknas som en vanlig sten – och därmed är förbjuden att ta från markägaren.

Vad som gäller ska nu benas ut i Uppsala tingsrätt. Stenen beskrivs av UNT som den första nyfallna järnmeteoriten som hittats i Sverige och med stort ekonomiskt värde.

Greven har sagt att han planerar att långtidsdeponera stenen på ett museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!