Jättestjärna försvinner tillfälligt

En av himlens starkaste lysande stjärnor ser ut att för en kort stund försvinna från Sydeuropas natthimmel. Orsaken: en stor förbipasserande asteroid. –Ovanligt och spännande, säger Markus Janson, professor i astrofysik.

Bild på den röda jättestjärnan Betelgeuse, tagen av Hubble-teleskopet. Arkivbild.

Bild på den röda jättestjärnan Betelgeuse, tagen av Hubble-teleskopet. Arkivbild.

Foto: Nasa/AP/TT

Rymden2023-12-11 20:30

Betelgeuse är en så kallad röd superjätte, omkring 1 000 gånger större än solen och natthimlens tionde ljusstarkaste stjärna där den sitter vid Orions högra axel.

I början av veckan väntas jättestjärnan förmörkas av en asteroid kallad Leona, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Leona finns i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter och forskare uppskattade nyligen att den är hela 55 kilometer bred och 80 kilometer lång, även om osäkerheter kvarstår.

Förmörkelsen väntas bara pågå i 10–15 sekunder, och det är osäkert om asteroiden kommer att skymma hela stjärnan. Eventuellt blir det en ringformad förmörkelse där en lysande kant syns runtom.

– Att en asteroid blockerar ljuset från en så pass stark stjärna är ganska ovanligt, säger Markus Janson, som är professor i astrofysk vid Stockholms universitet.

Fenomenet väntas inträffa sent under måndagen och tidigt på tisdagen. Men det är ingen idé att ge sig ut i den svenska natten för att skåda fenomenet, enligt Janson.

– Nej, vi är ganska långt ifrån.

Förmörkelsen av Betelgeuse väntas vara synlig från delar av bland annat Centralasien, Sydeuropa, USA och Mexiko.

Enligt Markus Janson är förmörkelsen ett bra tillfälle för astronomerna att lära sig mer den stora asteroiden Leona.

– Stjärnan blir som en strålkastare bakom asteroiden som hjälper för att få mer kunskap om asteroider. Det kan till exempel kan ge ledtrådar om hur solsystemet bildades, säger Markus Janson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!