Nya månfarare utsedda – svenskan inte med

Nej, svenskamerikanska astronauten Jessica Meir blir inte en av de fyra som ska runda månen nästa år. Hon får i stället hoppas på att landa på vår närmaste rymdgranne 2025.

Den svenskamerikanska astronauten Jessica Meir vid landningen i april 2020 i Kazakstan efter att ha tillbringat 205 dagar på rymdstationen ISS. Arkivbild.

Den svenskamerikanska astronauten Jessica Meir vid landningen i april 2020 i Kazakstan efter att ha tillbringat 205 dagar på rymdstationen ISS. Arkivbild.

Foto: Andrey Shelepin/Roscosmos/AP/TT

Rymden2023-04-03 18:58

Den amerikanska rymdmyndigheten Nasa meddelade under en pompös tillställning på Johnson Space Center i Houston, Texas, vilka fyra astronauter som är utsedda till expeditionen Artemis 2 med uppdrag att flyga runt månen 2024.

Befälhavare blir Reid Wiseman och pilot Victor Glover. Övriga i besättningen är Christina Koch och kanadensaren Jeremy Hansen.

Människor har inte varit på månen sedan december 1972 med Nasas Apollo 17-expedition. Nu närmar sig återkomsten.

Testat med dockor

I höstas flög Artemis 1:s månfarkost Orion runt månen. Det var en obemannad expedition. Ombord fanns mänskliga dockor med mätinstrument, till exempel för strålning. Allt gick bra. Säkerheten håller måttet.

Med troligt startdatum i november är det dags för Artemis 2. Bärraketen SLS (Space Launch System) kommer att lyfta med Orion för en tur- och returtripp som under tio dagar avverkar 2,3 miljoner kilometer.

Nästa steg är Artemis 3 och då – förmodligen tidigast i december 2025 – kommer Orion att landa på månen.

Det kanske blir chansen för Jessica Meir, som på måndagen deltog i ceremonin på Johnson Space Center ihop med alla andra i Nasas astronautkår.

"Det yttersta uppdraget"

I samband med hennes sommarprat i Sveriges Radio 2021 talade hon i en TT-intervju om utsikten att en dag bli den första kvinnan på månen:

– Det är absolut något att drömma om. Men även om det inte blir jag, utan en vän och kollega i programmet, kommer det att bli otroligt spännande.

Om Nasa gör henne till månbesökare skulle det innebära "det yttersta uppdraget", sade hon till TT.

Med en mamma från Västerås har Jessica Meir dubbla medborgarskap. Men som astronaut representerar hon USA.

Historisk rymdpromenad

Svenskamerikanskan vistades från september 2019 till april 2020 (i 205 dygn) på Internationella rymdstationen (ISS).

Under de nästan sju månaderna på ISS gjorde Jessica Meir tre rymdpromenader. Hon skrev rymdhistoria genom att med Christina Koch – som alltså nästa år ska runda månen – utföra den första helt kvinnliga rymdpromenaden.

I samband med presentationen av Artemis 2-besättningen lade Nasachefen Bill Nelson ut texten om hur människans inneboende egenskaper, som nyfikenhet och törst efter nya kunskaper, driver månprogrammet:

– Det är en del av vårt dna, en del av vad vi är.

Fakta: Nasas Artemis-program

Artemis-programmet är den amerikanska rymdmyndigheten Nasas plan för att åter sätta människor på månen, inför en eventuell resa till Mars.

Artemis är enligt grekisk mytologi jaktens, djurens och vildmarkens gudinna. Hon är även syster till Apollo som gav namn åt Nasas första månprogram.

Tolv astronauter, alla män, besökte månen vid sex resor under Apolloprogrammet 1969–1972.

Artemis 1 (2022) var en obemannad expedition. Artemis 2 (slutet av 2024) blir bemannad men ska inte landa på månen. Det sker först med Artemis 3 (eventuellt slutet av 2025).

Det blir i så fall den första bemannade månlandningen sedan Apollo 17. Nasa planerar att landa Orion-farkosten vid månens södra pol, där vatten i form av is är upptäckt. Syftet är delvis att skapa ett basläger på månen.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!