De nattlysande molnen består av mycket små iskristaller som bildas runt partiklar på gränsen till rymden. Vanliga moln som syns på himlen ligger ungefär nio till tolv kilometer upp medan de nattlysande molnen finns på ungefär 80 kilometers höjd.
De visar sig som stora vågstrukturer och forskarna vill ta reda på om man ser en ökad aktivitet i molnen. Det skulle kunna bero på klimatförändringar i jordens atmosfär.
– Nattlysande moln är en bra naturlig indikator på vågor från marken. Det är vågor som uppstår vid ändringar i luftens temperatur, tryck och egentligen i alla andra parametrar som finns, säger Peter Dalin, forskare vid IRF och ansvarig för experimentet, till TT.
Solen når fram
De nattlysande molnen ligger så pass högt att solens strålar når dem även när solen passerat under horisonten. Små iskristaller reflekterar ljuset vilket gör att molnen upplevs lysa på natthimlen, men bara under sommarmånaderna.
Ballongen skickades upp från Esrange öster om Kiruna i måndags och samtliga instrument nådde marken på tisdagseftermiddagen efter drygt tio timmar.
"Måste studera"
Ett lyckat experiment, enligt forskarna. Materialet och de över 100 000 bilderna ska nu analyseras.
Peter Dalin säger att experimentet skulle kunna ge indikationer på vilka temperaturförändringar som sker i jordens atmosfär och förändringar i klimatet.
– Det är en jätteintressant vetenskaplig fråga. Det finns artiklar som visar en ökning av aktivitet i nattlysande moln. Sedan finns det artiklar där man ser en jätteliten ökning eller ingen, så det är en öppen fråga. Men vi måste studera den frågan och med hjälp av stratosfäriska observationer har vi en jättebra möjlighet.